„A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, mit képes megtenni egyik ember a másikkal”

A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott António Guterres ENSZ-főtitkár egy New York-i megemlékezésen. A budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója pedig az M1 aktuális csatornán arról beszélt: a deportáltak átlagemberek voltak, „bűnük” többnyire csak az volt, hogy zsidónak születtek.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott ceremónián Guterres felhívta a figyelmet az antiszemita indíttatású támadások számának növekedésére, amelyeket szerinte csak a korábbinál még nagyobb mértékű szolidaritás ellensúlyozhat.

Guterres a neonáci és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok újjáéledésére hivatkozott, amelyek az interneten szabadon terjeszthetik mérgező ideológiájukat. A tisztségviselő szerint újra le kell vonni a holokauszt tanulságait, hogy sohase kerülhessen sor hasonlóra.

A megemlékezésen holokauszttúlélők, leszármazottjaik, illetve a második világháború győztes hatalmainak képviselői, diplomaták és más vendégek vettek részt.

Az ENSZ január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok, külföldiek és másként gondolkodók.

Történelmi pillanat: A Muszlim Világszövetség vezetője Auschwitzban

A világ legnagyobb muszlim szervezetének szaúdi igazgatója, muszlim vezetők kíséretében látogatott el a náci haláltáborba. 

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, mit képes megtenni egyik ember a másikkal – mondta Kovács Tamás, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Kovács Tamás azt mondta: a deportáltak átlagemberek voltak, „bűnük” többnyire csak az volt, hogy zsidónak születtek. A koncentrációs táborok célja nem a büntetés, hanem a kínzás és a megsemmisítés volt, de végeztek emberkísérleteket is.

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel.

A budapesti Holokauszt Emlékközpont szerint az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik, közülük hozzávetőleg minden tizedik volt magyarországi zsidó, az ő számuk 500-600 ezer közötti lehetett. A Magyarországról deportált zsidók jelentős részét Auschwitz-Birkenauba vitték.

Holokauszt emléknap: a brit futball sztárjai emlékeztetnek

Tucatnyi világsztárral együtt szólítanak fel a közöny és a gyűlölet ellen Nagy-Britannia futballéletének elit szereplői.