Holokauszt emléknap: a brit futball sztárjai emlékeztetnek

Tucatnyi világsztárral együtt szólítanak fel a közöny és a gyűlölet ellen Nagy-Britannia futballéletének elit szereplői.

A hétvégi angol kupamérkőzések előtt minden stadionban levetítik majd azt a kétperces videót, amelyet a brit holokauszt múzeum — National Holocaust Centre and Museum — megbízásából készítettek abból az alkalomból, hogy január 27-én van a holokauszt nemzetközi emléknapja.

A brit The Guardian lap írja, hogy a videóban az angol válogatott csapatkapitányai — a női Steph Houghton és a férfi, Harry Kane — mellett tucatnyi elitjátékos és edző is szerepel. A videóban nem csak hangzatos felhívásokkal élnek, de több sokkoló korabeli fotóval is illusztrálják a vészkorszak borzalmait.

„Emlékezünk azokra, akik álltak és nem tettek semmit, azokra akik rázták a fejüket… Emlékezünk azokra akik elfordultak, és azokra is akik végignézték az eseményeket, anélkül, hogy bármit is tettek volna”

Különösen hatásos, ahogy a Liverpool német mestere, Jürgen Klopp — a világ jelenlegi legsikeresebb futball edzője — fejezi be azt a mondatot, amelyet több játékossal együtt mondanak a kamerába:

„Emlékezünk a jó emberekre, a tisztességes emberekre, minden átlagemberre, akik nem gyűlölködtek, de akik hallgatásuk erejével támogatták és bátorították a gyűlöletet.”

A videóban elhangzik a közöny és az agresszív verbális gyűlölködés elleni többféle felhívás is, különösen aktuálisan a mai brit futballban is tapasztalható rasszizmusra, amely miatt több kiváló színesbőrű játékos is tiltakozott már.

Az alkotók meglehetősen hatásos üzenetében az is szerepel, hogy a múlt bűneinek megismétlése ellen tett erőfeszítések részeként nem szabad elfelejteni „azokat sem, akik csak ott álltak, és nem csináltak semmit, csak rázták a fejüket… vagy épp elfordították a fejüket a mások szenvedései elől, és közben nem tettek semmit”.

Emlékezni fogunk a szégyenükre, az örökké tartó, sajnálatos szégyenükre. (…) Ha antiszemitizmust, rasszizmust, diszkriminációt vagy gyűlöletet tapasztalunk — bármennyire is jelentéktelennek is tűnik — , nem lehetünk csendben, nem állhatunk csöndben.

Együtt kell fellépnünk ezek ellen! — zárul a videó fő üzenete.

Auschwitz magyar mártírjával emlékeztet a Chelsea futball klub

A magyar válogatott Weisz Árpádot is megörökítik a londoni klub stadionjának falán Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.