Holokauszt emléknap: a brit futball sztárjai emlékeztetnek

Tucatnyi világsztárral együtt szólítanak fel a közöny és a gyűlölet ellen Nagy-Britannia futballéletének elit szereplői.

A hétvégi angol kupamérkőzések előtt minden stadionban levetítik majd azt a kétperces videót, amelyet a brit holokauszt múzeum — National Holocaust Centre and Museum — megbízásából készítettek abból az alkalomból, hogy január 27-én van a holokauszt nemzetközi emléknapja.

A brit The Guardian lap írja, hogy a videóban az angol válogatott csapatkapitányai — a női Steph Houghton és a férfi, Harry Kane — mellett tucatnyi elitjátékos és edző is szerepel. A videóban nem csak hangzatos felhívásokkal élnek, de több sokkoló korabeli fotóval is illusztrálják a vészkorszak borzalmait.

Footballers urge fans to ‘stand together’ against racism in Holocaust Memorial Day video

Harry Kane, Jürgen Klopp and Gary Lineker are among two dozen leading football personalities featured in a video to be shown at FA Cup fourth round matches u…

„Emlékezünk azokra, akik álltak és nem tettek semmit, azokra akik rázták a fejüket… Emlékezünk azokra akik elfordultak, és azokra is akik végignézték az eseményeket, anélkül, hogy bármit is tettek volna”

Különösen hatásos, ahogy a Liverpool német mestere, Jürgen Klopp — a világ jelenlegi legsikeresebb futball edzője — fejezi be azt a mondatot, amelyet több játékossal együtt mondanak a kamerába:

„Emlékezünk a jó emberekre, a tisztességes emberekre, minden átlagemberre, akik nem gyűlölködtek, de akik hallgatásuk erejével támogatták és bátorították a gyűlöletet.”

A videóban elhangzik a közöny és az agresszív verbális gyűlölködés elleni többféle felhívás is, különösen aktuálisan a mai brit futballban is tapasztalható rasszizmusra, amely miatt több kiváló színesbőrű játékos is tiltakozott már.

Az alkotók meglehetősen hatásos üzenetében az is szerepel, hogy a múlt bűneinek megismétlése ellen tett erőfeszítések részeként nem szabad elfelejteni „azokat sem, akik csak ott álltak, és nem csináltak semmit, csak rázták a fejüket… vagy épp elfordították a fejüket a mások szenvedései elől, és közben nem tettek semmit”.

Emlékezni fogunk a szégyenükre, az örökké tartó, sajnálatos szégyenükre. (…) Ha antiszemitizmust, rasszizmust, diszkriminációt vagy gyűlöletet tapasztalunk — bármennyire is jelentéktelennek is tűnik — , nem lehetünk csendben, nem állhatunk csöndben.

Együtt kell fellépnünk ezek ellen! — zárul a videó fő üzenete.

Auschwitz magyar mártírjával emlékeztet a Chelsea futball klub

A magyar válogatott Weisz Árpádot is megörökítik a londoni klub stadionjának falán Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.