Auschwitz magyar mártírjával emlékeztet a Chelsea futball klub

A magyar válogatott Weisz Árpádot is megörökítik a londoni klub stadionjának falán Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

Roman Abramovics, a klub orosz zsidó tulajdonosa régóta ismert arról, hogy nem csak hangját hallatja akkor, ha rasszizmusról, antiszemitizmusról van szó. Angliában szinte példátlan aktivitással próbál tenni azért, hogy a világ egyik legismertebb futballcsapatának segítségével tegyen a társadalmat mételyező jelenségek ellen.

A Chelsea mellett újabb sportklub csatlakozik az Élet Menetéhez Lengyelországban

Ezúttal a New England Revolution nevű futballklub is képviselteti magát az eseményen.

Most a Nemzeti Sport arról számol be internetes oldalán, hogy a Chelsea egy látványos akcióval próbálja meg felhívni a figyelmet arra, amit a XX. században talán Auschwitz szimbolizált a legerősebben: a faji alapú gyűlölet ellen. Mindehhez pedig a klub vezetése úgy döntött, hogy egy magyar zsidó sportolót is megidéz.

A csapat Stamford Bridge-en található stadionjának egyik oldalára egy tizenkétszer hét méteres festmény kerül fel, három olyan egykori labdarúgó arcképével — köztük Weisz Árpád is — akiket elhurcoltak Auschwitzba.

Solomon Souza brit-izraeli művész alkotását a napokban leplezik le. Az Abramovics által rendelt falfestmény azért kerül a csapat stadionjára, mert a tulajdonos így akart megemlékezni Auschwitz felszabadításának 75. évfordulójára, amely január 27-én lesz.

A koncepció szerint három olyan futballistát jelenítenek meg a falfestményen, akik elszenvedői voltak a nácik  bűncselekményeinek. Ron Jones egy walesi katonából a lágerben lett futballista – ennek is köszönhetően élhette túl a borzalmakat. Ő az egyetlen, aki kiszabadulhatott a nácik fogságából.  Weisz Árpád és Julius Hirsch a nemzetközi futballvilág ismert és magasan jegyzett tekintélyei voltak. A magyar és a német válogatott zsidó származású kiválóságai – később sikeres edzők.

Weisz Olaszországban szinte egyeduralkodó volt egészen 1938-ig, amikor is a faji törvények életbe lépése miatt a korábbi egekig magasztalt — sorozatos bajnokságokat nyerő — edzőt egyik napról a másikra meghurcolták.

Menekülnie kellett Olaszországból. Munkát vállalt több helyen. Hollandiában is, végül innen, családjával együtt 1942-ben deportálták Auschwitzba. Ott pusztult el 1944-ben. Hirsch egy évvel élte túl magyar kollégáját.

Nagy-Britanniában az utóbbi hónapokban számos alkalommal lehetett olyan híreket hallani, ahol rasszizmustól fűtött emberek a stadionokban pocskondiáztak és verbálisan inzultáltak színesbőrű játékosokat. Ez olyan felhábotodást keltett az érintett labdarúgók körében, hogy egyesek levonultak a pályáról. Korábban a Neokohn is utánajárt annak, hogy vajon meddig lehet folytatni mindezt európai stadionok környékén?

A libázástól Anne Frankig – merre fajul az útszéli stílus a futballpályákon?

Szinte hetente hallani fasisztoid rigmusokat európai futballpályák környékén. Meddig tűrheti ezt a nemzetközi futballszövetség?

” Azáltal, hogy festetünk egy képet három egyedülálló labdarúgóról a stadionunkon, reméljük, inspiráljuk a jövő generációit, hogy mindig küzdjenek az antiszemitizmus, a diszkrimináció és a rasszizmus ellen, bárhol is tapasztalják azt”

— fogalmazott Bruce Buck, a Chelsea elnöke a klub kezdeményezésével kapcsolatban.

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja két hét múlva, január 27-én lesz. Az angol klub mostani kezdeményezése a Say No To Antisemitism kampány része, ami mára az egyesület kultúrájának, identitásának hangsúlyos alkotóelemévé vált.