Megérkezett Izraelbe a hivatalából hamarosan távozó Angela Merkel

Merkel a tervek szerint találkozik Bennett miniszterelnökkel, és ellátogat a Yad Vasembe is – írja az I24News.

Angela Merkel szombaton késő este érkezett meg Izraelbe, hogy több mint 16 éves hivatali ideje alatt nyolcadik és egyben utolsó látogatását tegye a zsidó államban.

Merkelnek sűrű programja lesz vasárnap Jeruzsálemben többek között egy találkozó Naftali Bennett miniszterelnökkel és egy látogatás a Yad Vasem holokauszt-emlékhelyen.

Az izraeli kormány Merkel hivatali ideje alatt a két ország között kialakult szoros kapcsolatokat ünnepli majd azzal, hogy a kabinet heti ülését a német kancellár távozásának szenteli, amelyen várhatóan ő is részt vesz majd.

A Bennettel való találkozó mellett Merkel a tervek szerint megbeszélést folytat majd Isaac Herzog elnökkel és Jair Lapid külügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel is.

Merkel: nem szabad elfelejteni a nácik által elkövetett bűncselekményeket

A német kancellár a holland felszabadulás napja alkalmából tartott beszédet.

A kancellár ezt követően a tervek szerint ellátogat a Yad Vasembe, Bennett kíséretében.

A német államfő emellett díszdoktori címet kap a Technion Intézetben, és részt vesz egy panelbeszélgetésen a tel-avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében.

Merkel körútjára nem sokkal a németországi parlamenti választások után kerül sor, amelyeket a Szociáldemokrata Párt nyert meg, amelynek vezetője, Olaf Scholz lesz várhatóan a következő kancellár.

Az utolsó izraeli látogatása Merkelnek eredetileg augusztusra lett volna tervezve, de az afganisztáni amerikai kivonulást követő válság miatt elhalasztották.

Borítókép: Naftali Bennett / Twitter

A német kormány terrorizmusnak tekinti az Izrael elleni rakétatámadásokat

 A „terrortámadások” célja a félelemkeltés és emberek válogatás nélkül legyilkolása – mondta a szóvivő, kiemelve, hogy semmi sem igazolhat ilyen tetteket.