Merkel: nem szabad elfelejteni a nácik által elkövetett bűncselekményeket

Nem szabad elfelejteni a német nemzetiszocialista párt által a második világháború során elkövetett bűncselekményeket – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán a holland felszabadulás napja alkalmából tartott beszédében, amelyet élőben közvetítettek a hágai parlamentben.

„Ez Németország örök felelőssége” – fogalmazott a kancellár, hozzátéve, hogy életben kell tartani a nácik által elkövetett rémtettek emlékét.

A német kancellár megemlékezett arról, mekkora szenvedést okoztak a nácik Hollandia 1940-től 1945-ig tartó megszállása alatt.

„Ezek a bűncselekmények nem évülnek el”, mert semmi sem töltheti be az űrt, amelyet a halottak hagytak maguk mögött – tette hozzá.

A német megszállás alatt 200 ezer holland állampolgár vesztette életét. Százkétezer zsidóval koncentrációs táborokban végeztek. Az elhurcolt zsidók száma egyetlen másik, a nácik által megszállt országban sem volt ilyen magas. Ezek a bűncselekmények évtizedekig terhelték a német-holland kapcsolatokat.

A német megszállás 76 évvel korábban, 1945. május 5-én ért véget a hollandok számára. Merkel a második német vezető, aki megtartotta a hagyományos szabadságbeszédet a holland parlamentben. Az első Joachim Gauck akkori német elnök volt 2012-ben. Eredetileg úgy volt, hogy Merkel 2020-ban, a megszállás végének 75. évfordulója alkalmából mond beszédet, de a koronavírus-járvány miatt ezt végül elhalasztották.

Angela Merkel miért nem védte meg Von der Leyent Erdogan megalázó húzása után? 

A német kancellár egy szót sem szólt arról, mi történt párttársával. Ha mégis megtenné, már késő lesz.