Angela Merkel miért nem védte meg Von der Leyent Erdogan megalázó húzása után? 

A német kancellár egy szót sem szólt arról, mi történt párttársával. Ha mégis megtenné, már késő lesz. 

A „sofagate” néven elhíresült történet során az Európai Unió két vezetője, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, és a Bizottság elnöke, von der Leyen a török fővárosba utazott, hogy megbeszélést folytassanak Erdogannal. Ám a találkozóra mindössze két székkel készültek a török szervezők, ezért von der Leyennek a szófán kellett helyet foglalnia.

Csakhogy Mario Draghi olasz miniszterelnökkel ellentétben, aki Erdogant „diktátornak” nevezte, a német kancellár, Angela Merkel mindeddig egy szót sem szólt arról, hogy mi történt a CDU-s párttársával, akit egyébként az Európai Bizottság elnöki posztján szeretne látni – írja az Áruc Seván megjelent publicisztikájában Giulio Menotti. Természetesen nem ez az első alkalom, hogy a merkeli Németország a nyelvébe harap Erdogan agresszív viselkedése és ködösítése miatt.

Egy törökországi német iskola betiltotta a karácsonyi ünnepségeket. A Isztambul Lisesi középiskola több mint egy évszázada létezik, 35 német tanárt foglalkoztat és a német kormány finanszírozza.

A kancellár Erdogan török ​​elnök kérelmét is teljesítette, aki bírósági eljárást szorgalmazott Jan Bohmermann német komikus ellen, aki mellesleg Merkelről is költött egy szatirikus szösszenetet korábban. Böhmermann akkor így fogalmazott Merkellel kapcsolatosan: „marhasültet készített nekem, és egy neurotikus despotát szolgált fel a teához”.

Az történt, hogy Németország túl szorosan rázta meg a szultán kezét, ám cserébe ő is megragadta a felé nyújtott kart.

A német külügyminisztérium lemondta a Drezdai Szimfonikus Zenekar előadását is az isztambuli német konzulátuson, ahol Marc Sinan az örmény népirtást feldolgozó Aghet című darabját tervezték bemutatni. Az Oszmán Birodalom területén élő 1,5 millió örmény ellen megvalósított népirtás 100. évfordulóján ezzel az eseménnyel kívántak emlékezni a tragédiára. Törökország természetesen ellenezte a Németország és az Európai Unió által finanszírozott projektet.

Merkel ráadásul az európai menekültpolitikát is teljes egészében a török ​​autokrata kezébe helyezte, a „pénz a piszkos munkára” elvét követve. Cserében Merkel hallgat a politikai üldöztetés és felelősségre vonás hatalmas hullámáról Törökországban, az Ankarának tetsző német öncenzúráról, és most annak a német politikusnak a megaláztatásáról is, akit épp Merkel állított Brüsszel élére.

A gazdag, pacifista és gyenge szívű Németország Európa legnagyobb sebezhető pontja. Gazdaságilag óriás, erkölcsileg törpe – zárja sorait Meotti.

Történelmi vereséget szenvedett Angela Merkel pártja a német tartományi választásokon

Még a vártnál is gyengébben szerepelt Angela Merkel német kancellár kormánypártja.