A német kormány terrorizmusnak tekinti az Izrael elleni rakétatámadásokat

 A „terrortámadások” célja a félelemkeltés és emberek válogatás nélkül legyilkolása – mondta a szóvivő, kiemelve, hogy semmi sem igazolhat ilyen tetteket.

A német kormány kiáll Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett, és az ellene indított rakétatámadások azonnali leállítását követeli – mondta.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány és vezetője, Angela Merkel kancellár az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedésével összefüggésben történt németországi antiszemita incidenseket is a leghatározottabban elítéli.

A gyülekezés és a véleménynyilvánítás jogát tiszteletben kell tartani, de visszaél jogaival, aki csak azért jár tüntetésre, hogy „kiüvöltözze magából a zsidókkal szembeni gyűlöletét” – mondta Steffen Seibert.

Aláhúzta, hogy az izraeli kormány tevékenységének bírálata nem irányulhat németországi zsidó polgárok és intézményeik ellen. Aki németországi zsidó intézményekre támad, tettével leleplezi magát, elárulja, hogy nem is egy állam működését vagy egy kormány tevékenységét bírálja, hanem gyűlölködik egy vallás és a vallás követőivel szemben – tette hozzá a szóvivő.

Németországban az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedésével emelkedésnek indult az antiszemita incidensek száma, a hét eleje óta nagyjából tíz eset történt. Több városban megdobálták kővel a helyi zsinagógát, tüntetéseken antiszemita jelszavakat skandáltak és izraeli zászlókat égetettek el.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között a Templom-hegyen. Az izraeli sajtó közlése szerint csak csütörtök éjjel 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, míg az izraeli hadsereg mintegy ezer lövedéket indított az övezetben található célpontokra.

Borítókép: Frankfurti polgármesteri hivatal kitűzte az izraeli zászlót

Bécsben kitűzték az izraeli zászlót a Szövetségi Kancellária épületére

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Twitteren osztotta meg, hogy ezzel a gesztussal szeretnék jelezni, hogy Izrael mellett állnak.