Brexit után jön a Polexit? Lengyelország visszavenné az irányítást az EU-tól

A Polexittől való félelmet erősítette meg egy lengyel bírósági döntés, amely szerint az EU legfelsőbb bíróságának döntései összeegyeztethetetlenek az ország alkotmányával – írja CITYAM.

Egy lengyel bíróság az EU tekintélyének jogi megkérdőjelezésével úgy döntött, hogy az Európai Unió Bírósága bizonyos esetekben „sérti a jogállamiság elvét”, valamint Lengyelország szuverenitását, és kimondta, hogy bizonyos döntések nem állnak a lengyel joghatóság fölött.

Az EU gyorsan visszavágott: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azt mondta, hogy „mélyen aggódik” az ítélet miatt.

„Az EU az értékek és a jogszabályok közössége. Ez az, ami összeköti és erőssé teszi az Uniót”

– mondta Von der Leyen.

„Legfőbb prioritásunk annak biztosítása, hogy a lengyel állampolgárok jogai védelmet élvezzenek, és a lengyel polgárok élvezhessék az Európai Uniós tagság által biztosított előnyöket”.

https://neokohn.hu/2021/06/11/unios-szovivo-lengyelorszag-nem-kerdojelezheti-meg-az-unios-jog-elsobbseget/

Von der Leyen azzal folytatta, hogy az uniós szerződések egyértelműen kimondják, hogy az Európai Bíróság döntései minden tagállamra nézve kötelezőek:

„Minden, a szerződések értelmében rendelkezésünkre álló hatáskört fel fogunk használni ennek biztosítására”

– tette hozzá.

A múlt hónapban Marek Suski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője a „brüsszeli megszállók” visszaveréséről beszélt, Ryszard Terlecki, a párt parlamenti frakciójának vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból legyőzte „a brüsszeli bürokrácia diktatúráját”.

Terlecki hozzátette, hogy „drasztikus megoldásokat” kell keresni, ha a konfliktust nem sikerül megoldani.

Lengyel lázadás a közösségi oldalak cenzúrázása ellen

Az Európai Bizottság új törvénytervezet alapján bármit szabályellenesnek nyilváníthatnak, akár a nemzetállamok támogatását is. Sebes Gábor publicisztikája.