Az emlékeztető oltás a felére csökkenti az idősek halálozási arányát

Az emlékeztető oltások után a teljesen beoltott idős izraelieknek ötvenszer kisebb az esélyük a COVID miatti elhalálozásra, mint az ugyanabban a korosztályban lévő oltatlan embereknek – írja a Times of Israel.

Az Egészségügyi Minisztérium szeptember utolsó hét napjára vonatkozó adatai szerint napi 6,43 haláleset jutott 100 ezer, 60 év feletti izraelire. A háromszor beoltott idősebbek esetében az átlag 0,13 volt.

A statisztikák azt mutatják, hogy a két oltásról a három oltásra való áttérés sok életet mentett meg. Amikor a kétszer beoltott idős izraeliek megkapják a harmadik oltást, a halálozási kockázat tizenegy-tizenketted részét kiküszöbölik.

Szeptember utolsó hét napjában a napi halálozási arány a kétszeresen oltott idősek esetében 1,5 volt, míg a háromszorosan oltottak esetében 0,13.

„Ezek drámai számok” – mondta Ehud Grossman professzor, a Tel Aviv-i Egyetem orvosi karának munkatársa a The Times of Israel című izraeli lapnak. „Világosan mutatják, hogy a jelenlegi hullámban bekövetkezett csökkenés a védőoltásnak köszönhető, és rámutatnak az oltás hatékonyságára”.

Megjegyezve, hogy a súlyos esetek tekintetében is nagy a különbség a beoltottak és a be nem oltottak között, azt mondta, hogy a számok rávilágítanak arra, hogy a mintegy 900 ezer jogosult izraeli elutasító magatartása milyen mértékben fokozza a vírus hatását.

„Ebből arra lehet következtetni, hogy ha mindannyian be lennénk oltva, akkor nagyon kevés lenne a súlyos eset és a halálozás” – mondta.

A statisztikák azt mutatják, hogy azok az idősek, akik nem oltatják be magukat, 65-szörösére növelik a COVID-19-cel kapcsolatos súlyos megbetegedésük esélyét.

A 60 év feletti, háromszorosan beoltott izraeliek körében 100 ezer főre 2,6 súlyos állapotban lévő ember jut. A be nem oltottak körében ez a szám 168,5. Az emlékeztető oltások bizonyítottan jól működnek a súlyos betegségektől való védelem kiépítésében is.

A csak két oltást kapott 60 év feletti izraeliek körében 100 ezer főre 28,5 súlyos eset jut, míg a háromszorosan beoltottaknál ez az arány 2,6.

A lélegeztetőgépen kezelt koronavírusos betegek száma március vége óta először szeptember végén emelkedett 200 fölé, és jelenleg 205-nél tart. Összesen 588 beteg van súlyos állapotban.

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikái szerint a fiatalabbak, valamint az idősek körében, akik nem oltatják be magukat, megnő a súlyos megbetegedések kockázata.

A 60 év alattiak körében 100 ezer főre vetítve jelenleg 6,4 ember van súlyos állapotban a koronavírus miatt, míg a háromszor beoltottak körében csak 0,2, a kétszer beoltottak körében pedig 1,4 ember.

Eyal Leshem professzor, a Sheba Medical Center fertőző betegségek specialistája a The Times of Israel című lapnak elmondta, hogy a számadatoknak van egy korlátja, mégpedig az, hogy feltételezik, hogy a beoltott és a be nem oltott emberek ugyanolyan mértékben vannak kitéve a koronavírusnak, és hasonló az egészségi állapotuk, ami lehet, hogy így van, de lehet, hogy nem.

Azt mondta azonban, hogy a különbségek olyan jelentősek, hogy a számok által festett kép egyértelmű.

„Azt látjuk, hogy a háromszorosan beoltottak körében a súlyos megbetegedések és a halálozás aránya nagyon alacsony, és ez az, ami lehetővé teszi, hogy az ország működjön anélkül, hogy bezárna” – mondta Leshem.

„Ez az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy átvészeljük a betegségek jelenlegi viharát. És ezek a számok azt mondják a még mindig nem beoltott embereknek, hogy amikor naponta több ezer megbetegedés történik, akkor is nagy a kockázata a súlyos megbetegedéseknek és a halálozásnak”.

Mivel még mindig mintegy 900 ezer izraeli él beoltatlanul, Leshem szerint a számok arra utalnak, hogy mennyire más lenne az élet, ha valamennyien elfogadnák az oltásokat.

„Ha a harminc év felettiek mind be lennének oltva, valószínűleg nagyon normális életet élhetnénk” – vetette fel. „És bár még mindig kellene némi korlátozás, nagyon kevés elegendő volna”.

Merkel utolsó útja kancellárként Izraelbe vezet

Angela Merkel leköszönő kancellár október 10-én látogat a zsidó államba. Az utat eredetileg augusztusra tervezte, az afganisztáni események szóltak közbe.