Merkel utolsó útja kancellárként Izraelbe vezet

Angela Merkel leköszönő német kancellár október 10 -én Izraelbe utazik búcsúútjára – erősítette meg Naftali Bennett miniszterelnök hivatala vasárnap.

Az Arutz7 információi szerint Merkel látogatása során találkozik Jichák Herzog elnökkel és Jair Lapid külügyminiszterrel, és várhatóan részt vesz az izraeli kabinet ülésén Jeruzsálemben.

A kancellár a tervek szerint Bennett kíséretében felkeresi majd a Jád Vasem holokauszt -emlékközpontot is, emellett tiszteletbeli doktori címet is kap a Technion Intézettől, és részt vesz egy panelbeszélgetésen a Tel Avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében.

Merkel nem indult a múlt heti németországi választásokon, amelyeket a balközép Szociáldemokrata Párt nyert meg, míg Merkel pártja a második világháború utáni korszak legrosszabb teljesítményét szenvedte el.

Merkel júniusban felhívta Bennettet, hogy gratuláljon a kormányalakításhoz és a hivatalba lépéshez. Ekkor hívta meg Bennett Merkelt Izraelbe.

Míg Németország és Izrael közeli szövetségesek, Merkel és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök közt számos nézeteltérés volt, főként az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti béketárgyalások körül. A német kancellár eltökélt híve a„kétállami megoldásnak” és számos alkalommal kritizálta Izraelt Júdeában és Szamáriában való építkezések miatt.

Frank-Walter Steinmeier német elnök június végén járt Izraelben és hangsúlyozta országa támogatását, egyben ígéretet tett arra, hogy továbbra is harcolni fog az antiszemitizmus ellen Németországban.

Keresztények és muszlimok fogtak össze, hogy eltüntessék a zsidó temetőből a graffitiket

A Santa Fe-i zsidó temetőben elkövetett vandalizmus az ország legnagyobb zsidó temetőjében, Buenos Airesben történt incidens-sorozat után történt.