Mahmúd Abbásszal találkozott a baloldali Merec párt két minisztere

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke vasárnap este találkozott Nitzan Horowitz és Isawi Frej izraeli miniszterekkel a baloldali Merec-párt képviselőivel Ramallahban. Ez az elmúlt hónapok második ilyen nagy horderejű találkozója.

Horowitz egészségügyi miniszter szerint pártja azon dolgozik, hogy „életben tartsa a kétállami megoldást” Izrael jelenlegi kormányán belül, amelynek élén Naftali Bennett jobboldali miniszterelnök áll.

„Ne hagyjuk, hogy eltűnjön a kétállami megoldás lehetősége, és ne szabotáljuk a jövőbeni esélyeket, mert nincs más megoldás” – mondta Horowitz az Abbásszal folytatott találkozót követően.

„El kell kezdenünk a bizalomépítő intézkedéseket, annak bizonyítását, hogy békét kívánunk kötni, hiszen feladatom, hogy életben tartsam a palesztin nép reményét. Ha elveszítjük a reményt, elveszítjük a jövőt ” – idézte Merec közleménye Abbászt.

Naftali Bennett miniszterelnök kijelentette, hogy nem tervez találkozni Abbásszal,

Ajelet Shaked belügyminiszter pedig ennél is tovább ment Twitteren közzétett üzenetében ahol azt írja, hogy nem fontolgatja, hogy találkozzon „egy holokauszt-tagadóval, aki izraeli katonákat perel Hágában”. Shaked a Nemzetközi Büntetőbíróságon folyó nyomozásra utal.

A Times of Israel szerint Abbász kifejezetten kérte a minisztereket, hogy továbbítsák meghívását Shakednek.

Korábban Abbász vitatta, hogy hatmillió zsidót pusztítottak el a holokauszt során, egy alkalommal pedig egyenesen a zsidókat okolta a népirtásért, nem pedig az antiszemitizmust. Később elnézést kért az utóbbi megjegyzésért.

Fotó: Times of Israel

A Palesztin Hatóság vezetője Benjamin Netanjahu előző miniszterelnök kormányzása idején, csak kevés alkalommal találkozott izraeli miniszterekkel, az izraeli- palesztin viszony igen feszült volt.

Az új kormány tisztviselői azonban ígéretet tettek Abbász népszerűtlen kormányának megerősítésére. Benny Ganz védelmi miniszter, a Kék -Fehér párt képviselője augusztusban találkozott Abbásszal Ramallahban, és számos kezdeményezést jelentett be a Palesztin Hatóság támogatására.

Összeomlott az izraeli egészségügyi minisztérium internetes rendszere

Nem lehet letölteni és kinyomtatni vagy a telefonokra tölteni az új védettségi igazolványokat, helyi nevén a „zöld címkéket”, mert egy időben tömegek kérték QR-kódos igazolásukat.