Az Egyesült Államok létrehozhatná a saját „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezését?

Egy ilyen program sürgősségét a BRI (The Belt and Road Initiative) sikere is alátámasztja, amely egy sor szétszórt projektből a kereskedelmi kapcsolatok és az erőforrássokhoz való könnyebb hozzáférést elősegítő hálózattá nőtte ki magát a fejlődő világban – írja Trevor Filseth a The National Interest oldalán.

A Biden-kormányzat állítólag fontolóra vette egy amerikai beruházási program elindítását a fejlődő országokban – melynek a neve „Build Back Better for the World” – válaszul a Kína által elindított Belt and Road Initiative (BRI) kezdeményezésre, amely Peking kereskedelmi és gazdasági befolyásának megerősítésére törekszik a fejlődő világban.

Daleep Singh, az Egyesült Államok nemzetközi gazdaságért felelős nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese a tervek szerint a jövő héten Kolumbiába, Ecuadorba és Panamába látogat, hogy megtekintse a terv lehetséges beruházásait. Útja során felkeresi a szóban forgó lehetséges projekteket, és megvitatja azok igényeit politikai és üzleti vezetőkkel, valamint helyi aktivistákkal.

Singh többek között tervezi, hogy találkozik Ivan Duque Marquez kolumbiai elnökkel, Guillermo Lasso ecuadori elnökkel és Rafael Sabonge panamai közmunkaügyi miniszterrel. Elkíséri őt David Marchick, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Finanszírozási Társaságának COO-ja (Chief Operating Officer) is.

Washingtonban ülésezett a Kína-ellenes koalíció

Joe Biden amerikai elnök szerint a kvartett négy „demokratikus partnert képvisel, akiknek közös a világnézetük és közös jövőképük van”.

A Fehér Ház érdeklődését kifejező projektek nem korlátozódnak csupán Latin-Amerikára; az Al Jazeera szerint a tervek között szerepelnek még naperőművek Indiában, gyógyszeripari laboratóriumok Dél-Afrikában, modern távközlési infrastruktúrák építése Afrikában és női tulajdonú vállalkozások támogatása Brazíliában.

A Fehér Ház egy sor feltételt szabott az általa finanszírozandó projektekhez. Szorgalmazta a magas szintű munkaügyi és környezetvédelmi normákat – ez egy olyan terület, ahol a BRI hiányosságai nyilvánvalóak –, és ragaszkodott a teljes pénzügyi átláthatósághoz, ami annak biztosítása érdekében tett lépés, hogy az amerikai pénzeket valóban a tervezett célokra használják fel. A Bizottság az év hátralévő részét információgyűjtéssel és a helyi vezetőkkel való konzultációval kívánja tölteni, mielőtt 2022 elején kiválasztaná a kiemelt projekteket.

Egy ilyen program sürgősségét a BRI (The Belt and Road Initiative) sikere is alátámasztja, amely egy sor szétszórt projektből a kereskedelmi kapcsolatok és az erőforrásokhoz való könnyebb hozzáférést elősegítő hálózattá nőtte ki magát a fejlődő világban. Kína jelentős hasznot húzott a programból, és külpolitikájának központi elemévé tette azt. Sikere az egyik fő mozgatórugója annak, hogy az Egyesült Államok egy hasonló, konkurens programot indítson.

Természetesen a Fehér Ház számára bőséges lehetőség áll rendelkezésre az infrastrukturális projektek folytatására, ha úgy dönt. A fejlődő világban csak az infrastrukturális szükségletek 2035-ig 40 billió dollárba kerülnének, ami messze meghaladja Amerika vagy Kína képességeit.

Milyen lesz a harmadik világháború?

A „2034: A következő világháború regénye” című új geopolitikai thriller egy fiktív, de nagyon is hihető történetet mesél el arról, hogyan keveredhet bele az Egyesült Államok a harmadik világháborúba.