Washingtonban ülésezett a Kína-ellenes koalíció

Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok külpolitikai vezetőinek első találkozója 2019 szeptemberében volt New Yorkban. Míg a kvartett első csúcstalálkozóját idén márciusban tartották, de a világjárvány miatt csupán virtuális formában. Most Washingtonban találkoztak, hogy megvitassák az aktuális kérdéseket.

A négyoldalú biztonsági párbeszédet (Kvartett) 2007-ben hozták létre az együttműködésre az ázsiai-csendes-óceáni és indiai-óceáni térség mechanizmusaként. Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében a négy ország koalíciót hozott létre az indo-csendes-óceáni térség kritikus fontosságú hajózási útvonalainak biztosítására irányuló új stratégia részeként.

Arra a kérdésre, hogy a washingtoni kvartett-csúcstalálkozó milyen üzenetet küldött Pekingnek, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt mondta:

„A kvartett ugyanúgy partnere Kínának, mint az indo-csendes-óceáni térség bármely más országának. Azért vagyunk itt, hogy a régiót erősebbé, virágzóbbá és stabilabbá tegyük.”

„Ez egy pozitív kezdeményezés az indo-csendes-óceáni térségben élő emberek jólétének javítására”

– tette hozzá.

https://twitter.com/POTUS/status/1441543929455853568?s=20

Joe Biden amerikai elnök szerint a kvartett négy „demokratikus partnert képvisel, akiknek közös a világnézetük és közös jövőképük van”.

Szuga japán kormányfő úgy vélte, a találkozó az országok közötti erős szolidaritásról és „a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség iránti rendíthetetlen elkötelezettségükről” tanúskodik.

A találkozóra alig több mint egy héttel azután került sor, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália bejelentette az AUKUS biztonsági paktumot, amelynek értelmében Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókat kap, amit Peking határozottan elítélt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő a pénteki tájékoztatóján bírálta a kvartett tagjait.

„Egy más országokat célzó zárt, exkluzív klikk ellentétes a kor irányzatával és a regionális országok törekvéseivel. Nem fog támogatásra találni, és kudarcra van ítélve”

– mondta.

Párizs: „Hazugság, kétszínűség, a bizalom súlyos megsértése és megvetése történt”

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az ausztrálok és az USA lépését „hátba szúrásnak” minősítette, és azt mondta, hogy a Biden-kormányzat viselkedése Donald Trumpéhoz hasonlítható.