CIA tisztviselők állítólag Julian Assange elrablását és meggyilkolását tervezték

Egy új jelentés azt állítja, hogy a CIA évekkel ezelőtt a Wikileaks-alapító Julian Assange elrablásáról és esetleges meggyilkolását tervezte, Mike Pompeo akkori igazgató pedig „élen járt” ezekben a megbeszélésekben – írja a Mediaite.

Mielőtt Pompeo Donald Trump korábbi elnök külügyminisztere lett, a CIA igazgatója volt, amíg ki nem választották elődje, Rex Tillerson helyére. A Yahoo! News vasárnap tette közzé azt a jelentést, amely szerint a CIA és a Trump-kormányzat más tisztviselői már 2017-ben javaslatot tettek Assange elrablására Ecuador londoni nagykövetségéről.

„A CIA és a Trump-kormányzat egyes magas rangú tisztviselői még Assange megöléséről is tárgyaltak, egészen odáig mentek, hogy „vázlatokat” vagy „lehetőségeket” kértek arra vonatkozóan, hogyan lehetne meggyilkolni őt”

– áll a jelentésben.

Az Assange elrablásáról és megöléséről szóló megbeszélések a Trump-kormányzat legmagasabb szintjein zajlottak, egy korábbi magas rangú kémelhárító szerint.

„Úgy tűnt, hogy nem voltak határok”

– mondta.

A jelentés szerint Pompeo bosszút akart állni Assange-on azért, mert a WikiLeaks közzétette a Vault 7 dokumentumtárat, amely a CIA hackerképességeibe betekintést engedett. Több forrás is elmondta a Yahoo! szerint a Vault 7 nyilvánosságra hozatala „mélyen sértette az ügynökséget”, és Pompeo, „nyilvánvalóan félve az elnök haragjától, kezdetben vonakodott még csak tájékoztatni is az elnököt a Vault 7-ről”.

„Ne mondd el neki, nem kell tudnia”

– mondta állítólag Pompeo, mielőtt közölték volna vele, hogy az információ túl kritikus ahhoz, hogy Trumpot ne tájékoztassák.

Tíz éve tört ki a WikiLeaks-botrány

Politikai földrengéshez vezetett, amikor 2010-ben 250 ezer titkos amerikai diplomáciai távirat nyilvánosságra került. Julian Assange, a WikiLeaks alapítója az első számú közellenség lett az Egyesült Államokban.

A fejlemény Pompeo és más vezető CIA-tisztviselők számára kínosnak volt, és a Yahoo! jelentése szerint ő és a CIA agresszívabb álláspontot kezdett képviselni a Wikileaksszel szemben. Pompeo nyilvánosan „nem állami ellenséges hírszerző szolgálatnak” nevezte a szervezetet, miközben ő és a CIA az ellenlépést fontolgatta, és ezzel a megjelöléssel próbálták megteremteni a Wikileaks elleni „támadó kémelhárítási” akció jogi alapjait.

A Nemzetbiztonsági Tanácsot állítólag riasztották a CIA javaslatai.

A Trump-kormányzat magas rangú tisztviselői közötti találkozókon, miután a WikiLeaks elkezdte közzétenni a Vault 7 anyagokat, Pompeo négy korábbi tisztviselő szerint is Assange elrablásáról kezdett beszélni. Bár az Assange elrablásának gondolata megelőzte Pompeo Langleybe érkezését, az új igazgató a korábbi tisztviselők szerint támogatta a javaslatokat.

„Pompeo és mások az ügynökségnél azt javasolták, hogy Assange-t elrabolják a nagykövetségről, és egy harmadik országon keresztül titokban visszahozzák az Egyesült Államokba. Az elképzelés az volt, hogy „betörünk a nagykövetségre, kirángatjuk [Assange-t], és oda visszük, ahová akarjuk”

– mondta egy volt hírszerzési tisztviselő.

A javaslat kevésbé szélsőséges változata szerint amerikai ügynökök elrabolták volna Assange-ot a nagykövetségről, és átadták volna a brit hatóságoknak.

Egyes megbeszélések azonban még az emberrabláson is túlmutattak. Három korábbi tisztviselő szerint az amerikaiak Assange megölését is fontolgatták. Az egyik ilyen tisztviselő elmondta, hogy tájékoztatták egy 2017 tavaszán tartott megbeszélésről, amelyen az elnök megkérdezte, hogy a CIA megölhetné-e Assange-t, és „lehetőségeket” adott neki arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezt megtenni.

A javaslatok ellen több tisztviselő is tiltakozott, és bár a CIA ötletei a kormány számos részlegén is aggodalmat keltettek, a Yahoo! nem tudta megerősíteni, hogy eljutottak-e a Fehér Házig. A CIA és Pompeo nem kommentálta a történetet, bár Trump tagadta, hogy Assange meggyilkolását fontolgatták volna.

„Ez teljesen hamis, soha nem történt meg”

– mondta.

„Valójában úgy gondolom, hogy nagyon rosszul bántak vele”.

A CNN szerint Assange miatt vesztett Clinton 2016-ban

Az ecuadori kormány számára összeállított dokumentumok szerint Assange az ország londoni nagykövetségéről irányította a demokratákra nézve terhelő információk kiszivárogtatását.