Menekülőre fogta a 96 éves náci háborús bűnös, mielőtt bíróság elé állítják

A 96 éves Irmgard Furchner, aki titkárnő volt a stutthofi koncentrációs táborban bírósági tárgyalása előtt elhagyta otthonát, hollétéről nem tudni semmit, a német rendőrség keresi. A Furchner elleni vád segédkezés több ezer ember meggyilkolásában — írja a CNN.

A lengyel Gdansk város közelében lévő stutthofi koncentrációs tábor volt titkárának tárgyalása csütörtökön kezdődött volna, a nőt „azzal gyanúsítják, hogy segédkezett 11 387 meggyilkolásában”.

A vádlott gyorsíró és gépíró volt a tábor parancsnoki irodájában. Állítólag segített a tábor vezetőinek a foglyok szisztematikus megölésében 1943 júniusa és 1945 áprilisa között – áll a vádiratban.

Irmgard Furchnernek „szökésben van, ma reggel taxival hagyta el Quickborn-i lakóhelyét és Ochsenhofer Nordenstadt irányába távozott” – mondta Frederike Milhoffer, a Hamburg melletti Itzehoe-i bíróság szóvivője a CNN -nek.

Az elmúlt évtizedben Furchner az egyik első nő, aki bíróság elé áll a náci korszakban elkövetett bűncselekmények miatt.

A náci bűncselekmények kivizsgálásáért felelős ludwigsburgi központi iroda szerint körülbelül 65 ezer ember halt meg a stutthofi koncentrációs táborban és annak altáboraiban, valamint a háború végén a halálmeneteken.

2020 júliusában a hamburgi regionális bíróság két év próbaidőre ítélte Bruno D.-t, az akkor 93 éves stutthofi őrt.

Jövő csütörtökön egy 100 éves SS-őr ellen is tárgyalás kezdődik, aki Sachsenhausenben szolgált és segédkezett a gyilkosságok végrehajtásában.

Update: a német rendőrség elkapta a nőt.

A Babij Jar-i tömegmészárlásra emlékezünk

1941-ben közel 34 ezer zsidót gyilkoltak meg német katonai alakulatok és egy náci Einsatzgruppe.