Iraki kurdok akartak Izraellel barátkozni, Bagdad elfogatóparancsot adott ki ellenük

Irakban elfogató parancsokat adtak ki több ember ellen, mert a félautonóm Kurdisztán régióban részt vettek egy konferencián, amelynek keretében a diplomáciai kapcsolatok normalizálását követelték Izraellel más arab országok mintájára – közölte vasárnap a legfőbb iraki igazságügyi tanács.

Eddig a pénteki konferencia legalább öt résztvevőjével szemben adtak ki elfogatóparancsot. Az amerikai békekommunkációs központ rendezvényén a szervezők szerint több mint háromszáz iraki állampolgár volt jelen.

    „Izrael állam békében a kezét nyújtja nektek”

– írta Naftali Bennett izraeli kormányfő Twitter-oldalán a konferencia résztvevőinek. Hangsúlyozta, hogy a békefelhívás az iraki nép soraiból, nem pedig a bagdadi vezetéstől jön.

A bagdadi kormány és a kurdisztáni regionális vezetés is elítélte a tanácskozást. Az iraki hatóságok bejelentették, hogy a konferencia többi résztvevője ellen is jogi lépéseket fognak tenni, amint sikerül azonosítani őket.

Az érintettek egyike Viszám al-Hardan, Anbár tartomány egyik befolyásos törzsi vezetője, akinek Szahva nevű, szunnita harcosokból álló milíciája a kormányerők oldalán áll.

Izrael segíti a kurdokat azóta, hogy az amerikaiak kivonultak

Kiállnak a kurdok mellett, számos csatornán érkezik a segítség – mondta az izraeli külügyminiszter-helyettes, de részleteket nem árult el.

A rendezvényen mondott beszédében Hardan azt követelte, hogy Irak is csatlakozzon az úgynevezett Ábrahám-egyezményekhez, amelyek szerinte „reménykeltő változást hozhatnak a társégbe”. A Safak című helyi hírportál később közölte, hogy Hardan bocsánatot kért, mondván, hogy anélkül olvasta fel beszédét, hogy előbb átolvasta volna.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait – az Ábrahám-egyezmények aláírásával – a washingtoni Fehér Házban, Donald Trump akkori amerikai elnök közvetítésével. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz.

Azt megelőzően csak két arab ország, Jordánia és Egyiptom tartott fenn diplomáciai viszonyt a zsidó állammal.

Amerikai keresztény vezető: a keresztényüldözés sokkal rosszabb lesz, ha Biden kivonul Irakból is

Becslések szerint 2003-ban mintegy 1,5 millió keresztény élt Irakban, számuk mára kevesebb mint 250 ezerre csökkent.