Amerikai keresztény vezető: a keresztényüldözés sokkal rosszabb lesz, ha Biden kivonul Irakból is

Joe Biden tervei, miszerint az év végéig kivonja az amerikai csapatokat Irakból, a keresztények és más vallási kisebbségek üldözésének fokozódásához vezethetnek – állítja a Keresztény Vezetők Kongresszusának elnöke.

Johnnie Moore tiszteletes, az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának korábbi biztosa, evangéliumi vezető nemrégiben Glenn Beck konzervatív kommentátor podcastjában beszélt a közel-keleti keresztények helyzetéről.

Az interjú több mint egy hónappal azután készült, hogy Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok az év végéig befejezi harci misszióját Irakban, de továbbra is folytatja az iraki hadsereg kiképzését és tanácsadást.

„Ha én keresztény vagy jazidi vagy egy másik fenyegetett közösség tagja lennék Irakban, igen, én is olyan gyorsan elmenekülnék onnan, ahogy csak tudnék”

– mondta Moore.

Moore Preserving Christianity in the Place of Its Birth and in Your Own Backyard című könyv szerzője arra figyelmeztetett, hogy „újra megismétlődhet” az, ami Afganisztánban történt.

„Ha egyszer ez a szellem kiszabadul a palackból, és azt hittétek, hogy az ISIS öt vagy hat évvel ezelőtt rossz volt, akkor még nem láttatok semmit”

– mondta.

Becslések szerint 2003-ban mintegy 1,5 millió keresztény élt Irakban, számuk mára kevesebb mint 250 ezerre csökkent. Az iraki Iszlám Állam 2017 decemberi veresége után is sok iraki keresztény nem találta élhetőnek hazáját.

Az amerikai székhelyű International Christian Concern nevű szervezet a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy miközben a tálibok lecsapnak a tüntetésekre és az újságírókra, a vallási kisebbségek körében aggodalmak merülnek fel az elnyomás és az üldözés fokozódása miatt, mivel a tálibok a saría törvények szigorú betartását ígérték.

Az afgán keresztények – a becslések szerint 8 és 12 ezer közötti – az iszlámról tértek át, és a súlyos üldöztetés miatt nagyrészt elzárkóznak és elrejtőznek a nyilvánosság elől.

„Megtért státuszuk miatt az afgán keresztények közvetlen célpontjai a szélsőséges csoportok és általában a társadalom üldözésének”

– írja az ICC.

„Afganisztánban az iszlám elhagyása rendkívül szégyenletesnek számít, és az áttértek súlyos következményekkel szembesülhetnek, ha megtérésükre fény derül”.

Teljesen eltűnhetnek a keresztények Irakból

Az irbili érsek szerint 1400 év üldöztetés után kihalás fenyegeti a helyi keresztény közösséget.