Teljesen eltűnhetnek a keresztények Irakból

Az irbili érsek szerint 1400 év üldöztetés után kihalás fenyegeti a helyi keresztény közösséget.

Amióta Amerika megbuktatta Szaddám Husszein uralmát 2003-ban, Bashar Warda szerint a keresztények száma 83%-kal, 1,5 millióról csupán 250 ezerre csökkent.

„Az iraki kereszténység az egyik legrégebbi a világon, és közelít a kihaláshoz. Azok, akik maradunk, készen kell állnunk a mártírságra.”

Warda ezzel az Iszlám Állam dzsihadistái által jövő, egzisztenciális fenyegetésre utalt, ami a 2014-es akciójukat követi, ami 125 ezer keresztény történelmi szülőföldjükről való elköltözésében csúcsosodott ki.

„Kínzóink elrabolták a jelenünket, míg próbálják eltörölni a múltunkat, és elpusztítani a jövőnket.”

— tette hozzá az érsek.

Keresztényüldözés keleten, cinizmus nyugaton

A közel-keleti üldöztetés persze nem vethető össze a nyugati keresztényellenességgel, de magyarázatot ad arra, miért közömbösek a vezetők. Hajdú Tímea írása.

Bár a híradások szerint az Iszlám Állam kalifátusa vereséget szenvedett, a keresztényektől eltulajdonított templomok, kolostorok és otthonok nem kerültek visszaszolgáltatásra, és keresztény családok tízezrei döntöttek úgy, nem térnek vissza hazájukba.

A héten az irbili érsek arra figyelmeztetett, hogy növekszik az olyan terrorcsoportok száma az országban, melyek szerint a keresztények és a jazidik meggyilkolása segíti az iszlám terjedését. Warda keményen felszólalt továbbá azok ellen a brit keresztény vezetők ellen akik „politikai korrektséggel” állnak hozzá az ügyhöz, és nem hajlandóak elítélni a szélsőségeket, mint a kereszténység „rákfenéjét”, nehogy iszlamofóbnak bélyegezzék őket.

„Továbbra is szemet fogtok hunyni a minket érő végtelen, szervezett üldözés fölött? Mikor a következő erőszakhullám elér minket, lesz-e bárki a campusokon, aki demonstrációt tart majd, és táblákon hirdeti, mind keresztények vagyunk?”

Irakban tehát továbbra is sivárok a keresztények kilátásai, ahol nem szűnnek a szunnita és a síita muszlimok közötti szektariánus feszültségek, illetve számos ismeretlen ISIS-harcos bujkál még az ország északi és nyugati részén.

Warda érsek szerint sötét jövő következik a közösségére:

„Barátaim, ez lehet számunkra a vég az őseink földjén. Elfogadjuk. Ha mi már nem leszünk, az egész világ szembesül az igazság pillanatával. Megengedik-e hogy békés, ártatlan embereket üldözzenek és likvidáljanak a hitük miatt? És az üldözőkkel kapcsolatban nem felszólalva, cinkos lesz-e a világ a kiirtásunkban?”

A „népirtás határán” a keresztényüldözés

A brit kormány szerint eddig a politikai korrektség miatt nem foglalkoztak a kérdéssel nyugaton.