A Merkel-éra vége, nyugtalanok a jövő miatt a németországi zsidók

Merkel alatt Izrael jó kapcsolatokat ápolt a német kormánnyal, de az új politikai korszak beköszöntével aggódnak egyes zsidó tisztviselők, hogy mit hoz jövő – írja a The Jerusalem Post.

Merkel másfél évtizedes hivatali ideje alatt határozottan támogatta Izraelt, a zsidó közösségek pedig növekedtek és virágoztak.

Az új politikai korszak beköszöntése azonban nyugtalanítja az ország egyes zsidó vezetőit.

Gadi Gronich az Európai Rabbik Konferenciájától elmondta, hogy Merkel alatt Izrael „kiváló kapcsolatokat” ápolt a német kormánnyal, amely szerinte Izrael legmegbízhatóbb partnere volt.

„Ez valószínűleg nem fog folytatódni”

– mondta, még akkor sem, ha a CDU-s Laschet nyerné el a kancellári tisztséget.

Amennyiben az SPD-s Scholz lesz a kancellár, az pedig tovább csökkentheti a két ország közötti jóviszonyt.

Gonich megjegyezte, hogy a választások után a Zöldek jelentős hatalomhoz jutnak majd, és akár a külügyminisztériumot is követelhetik, azért cserébe, hogy koalícióra léphessenek velük.

A Zöld párt kevésbé jóindulatú Izraellel szemben – mondta Gronich –, és Baerbock német külügyminiszterként nagyobb politikai nyomást jelentene Izraelre mind Németország, mind az Európai Unió részéről.

„Németország Izrael partneréből valami mássá válna”

– mondta Gronich.

Kire szavaznak ma a németországi zsidók?

Vasárnap választják meg a leköszönő kancellár, Angela Merkel utódját, miután 16 évet töltött a poszton. A legfrissebb felmérések szerint hatalomváltás van kilátásban.

Charlotte Knobloch, a Müncheni Zsidó Tanács vezetője és a Németországi Zsidók Központi Tanácsának korábbi elnöke úgy véli, hogy nem az számít, hogy ki nyeri a választást, hanem az, hogy hogyan alakul a koalíció.

Ha nagykoalíció lesz, mint 2017 óta a CDU és az SPD között, akkor a német zsidó közösség számára kevés probléma merül fel az Izraelhez való viszony és az olyan közösségi kérdések, mint például az antiszemitizmus elleni harc tekintetében.

„Ha nagykoalíció lesz egy erős CDU-val, akkor sokkal kevesebb problémára számíthatunk, és mindegy lenne, ki lesz a kancellár”

– mondta Knobloch.

De – mondta – ha az SPD vezetne egy olyan kormányt, amelyben a Zöldek is kiemelt szerepet kapnának, akkor a dolgok másképp alakulnának.

A különböző zöld pártok Európa-szerte olyan politikákat szorgalmaztak, és néhány esetben sikerrel is jártak, amelyek állatjogi okokra hivatkozva tiltják a rituális kóser vágást, továbbá harcot indítottak a körülmetélés ellen is.

A zsidóknak nincs jövője Németországban – mondják ott élő zsidó diákok

Egyre több zsidó fiatal vándorol ki Izraelbe, mert nem érzik magukat biztonságban a sorozatos antiszemita támadások miatt.