Holokauszt-túlélőkkel találkozott Gilád Salit, aki 5 évig volt a Hamász fogságában

Jövő hónapban lesz pontosan tíz éve annak, hogy Gilád Salit kiszabadult a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervet fogságából. A 12-es csatorna péntek este levetítette Salit beszélgetését holokauszt-túlélők egy csoportjával, mely során elárulta, mi adott neki reményt a több mint öt évig tartó fogságban, hogyan nézett ki a napirendje, mit evett és hogy értesült először arról, hogy szabadon engedik – írja az Újkelet.live

Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái. A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

„Egy élő katona értéke más, mint egy halotté. Fontos volt számukra, hogy életben tartsanak”

– mondta.

„Nem voltam beteg. Nagyon vékony voltam, még most is vékony vagyok, de akkor egy kicsit vékonyabb voltam. Mindent összevetve, a Hamász, mint szervezet, jó formában, jó fizikai állapotban akart tartani”

– mesélte Salit.

Salit Izraelből származó ételt is kapott, hummuszt, tejfölt és lebent. A pitát viszont helyben készítették. Az idősebb őrök közül néhányan tudtak héberül, mert dolgoztak Izraelben. Többnyire egy helyen tartották fogva, nagy titokban, amit jól példáz, hogy Izrael nem tudta lokalizálni.

Csak fogsága későbbi szakaszában értesült a kiszabadítására indított erőfeszítésekről, amikor az izraeli médiát hallgatta a rádióban.

Mázel tov: Gilád Salit megnősült

Az izraeli hadsereg egykori katonája 2006 és 2011 között sínylődött a Hamász fogságában Gázában.

„Az ország adott reményt nekem”, annak ellenére, hogy „bizonyos pesszimizmus és sok bizonytalanság” volt a kiszabadítással kapcsolatban, „mert nem lehetett tudni, mi lesz a vége”

– mondta.

Az egyik holokauszt-túlélő kérdésére, hogy a Hamász előre tudatta-e vele, hogy kiszabadul, azt válaszolta, hogy egy héttel előtte értesült róla.

„Nekem ott volt az ország, mely mögöttem állt, gondoskodott a kiszabadításomról, nektek ez nem adott meg.”

Közel 10 évvel a szabadulása után, Salit megnősült és normális életet él.

„Mint láthatjátok, jó formában vagyok”

– jegyezte meg, bár azt mondta, hogy még kezelések alatt áll.

„Viszonylag békésen éltem át az elmúlt éveket, és összességében felépültem és mára dolgozó ember vagyok. Megnősültem, normális, rutin életet élek. Az ottani időszak nehéz volt és hosszú”.

A cikk folytatása itt olvasható.

Többen ellenzik a fogolycserét Izrael és a Hámász közt

Az izraeli kormány Hámásszal folytat tárgyalásokat két civil, Avera Mengistu és Hisham al-Sayed szabadon bocsátásáért és két, a 2014-es katonai művelet során megölt izraeli katona Saul Oron és Hadar Goldin holttestéért.