Többen ellenzik a fogolycserét Izrael és a Hámász közt

2011-ben Izrael 1027 palesztin foglyot engedett szabadon cserébe a Hámász fogságában lévő katona, Gilad Schalit elengedéséért. A több, mint ezer bűnöző mintegy egyharmada életfogytiglani börtönbüntetését ülte Izrael ellen elkövetett terrortámadásokért – írja a The Jerusalem Post.

A Derech Erec párti Cvi Hauser, a Knesset külügyi és védelmi bizottságának elnöke megvétózta azt megállapodás-javaslatot, amely izraeli börtönökben raboskodó palesztin terroristákat cserélne a Hámász által fogva tartott izraeliekre.

„Minden részletet ismerek és világosan kell fogalmaznom: Ez egy felháborító egyezség … amely lehetővé teszi terroristák százainak visszatérését a terrorizmushoz”

– mondta Hauser.

A képviselő az izraeli kormány Hámásszal folytatott tárgyalásaira utal, melyeket két civil, Avera Mengistu és Hisham al-Sayed szabadon bocsátásáért és két, a 2014-es katonai művelet során megölt izraeli katona Saul Oron és Hadar Goldin holttestéért folytat.

A megállapodás keretében Izrael azt is felajánlotta, hogy hathatós segítséget nyújt Gázának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, beleértve a védőoltások ellátását, ennek azonban együtt kell járnia az izraeli foglyok szabadon bocsátásával – jelentette a hétvégén a Mááriv című izraeli napilap.

Izrael Egyiptomon keresztül továbbította üzenetét, de eddig még nem engedte szabadon az izraelieket meggyilkoló terroristákat.

Hazem Qassem, a Hamász szóvivője cáfolta, hogy előrelépés történt volna az esetleges foglyok Izraellel való cseréje ügyében. Az erről szóló jelentések szerinte az „izraeli választásokkal” kapcsolatosak.

Qassem hozzátette, hogy

„a cionista médiában a foglyok cseréjéről szóló beszámolók a megszálló kormány miniszterelnökének kísérletei arra, hogy fokozza népszerűségét a közelgő választásokon.”

A jelentések Qassem szerint alaptalanok nincs semmi fejlemény az ügyben. „Netanjahu továbbra is menekül a döntés meghozatala elől ebben a kérdésben és nincs tekintettel az izraeli katonák családjainak érzéseire” – érvelt a Hamász szóvivője.

Hauser, aki egyben a fogságban tartott és eltűnt katonák parlamenti albizottságának elnöke is, felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy

„ne tegyen ilyen veszélyes lépéseket és vonja le a szükséges következtetéseket a Schalit-egyezményből, amelynek eredményeként a szabadon bocsátottak ismét a terrorizmus szolgálatába álltak”.

2011-ben Izrael 1027 palesztin foglyot bocsátott szabadon cserébe fogságban lévő Gilad Schalitért, a szabadon engedettek mintegy egyharmada életfogytiglani börtönbüntetését töltötte izraeliek elleni terrortámadásokért

Hauser azt is elmondta, hogy a javasolt csere sérti a Shamgar-rendeletet, amelyet 2008-ban Ehud Barak akkori védelmi miniszter hozott annak meghatározására, hogy Izraelnek miként kell eljárnia a foglyokról folytatott tárgyalások során. A jelentés szerint Izraelnek katonánként csak kis számú foglyot szabad átadni, holttestért cserébe csak egy holttestet vagy egy élő foglyot engedhet át.

Cuf Goldin, Hadar Goldin testvére a Twitteren válaszolt Hauser kritikáira:

„Hol voltál, amikor a Hamász terroristáit rendszeresen engedték ki a börtönökből Gázába? A 2014-es művelet  óta több mint 100 ilyen eset volt.”

Leah és Simcha Goldin egy nappal korábban Twitter falukon dicsérték az izraeli kormány tervét, hogy egészségügyi segítséget nyújtanának fiuk kiszabadítása ellenében.