Nyilvánosságra hozták a biztonsági kamerák felvételeit a Kapitólium ostromáról

Az Igazságügyi Minisztérium nem akarta kiadni a felvételeket, de a Buzzfeed perben elérte, hogy kiadják őket. A videókon sétálgató és fotózgató emberek láthatóak. 

A felvételeket a minisztérium arra hivatkozva nem akarta nyilvánosságra hozni, hogy veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot – írja a Buzzfeed.

Mint ismeretes néhány száz Trump-párti tüntető január 6-án benyomult a Kongresszus épületébe, hogy megállítsa a szavazatok számlálását.

A betörést követően a biztonsági őrök lelőttek egy fegyvertelen nőt, négyen pedig egészségügyi komplikációk következtében haltak meg. Később egy rendőr is éltét vesztette, először úgy tűnt egy ütés következtében, később kiderült, hogy agyvérzésben halt meg.

Az eseményeket követően a demokraták újabb impeachment eljárást indítottak Trump ellen, annak ellenére, hogy a volt elnök elítélte a támadást. Az FBI pedig levadászta és bíróság elé állította a résztvevőket, akiknek az ügyei jelenleg is zajlanak.

Az FBI ilyen körözési fotókat hoz nyilvánosságra, amit önkéntes csoportok mint a „Zendülés Vadászok” Twitter oldal, feliratoz és széles körben megoszt:

#SeditionHunters on Twitter: „FBI #300-309. Please share across all platforms. Wanted by the FBI #CapitolRiot. If you know any of these individuals please contact the FBI at https://t.co/Cav3v0ywAb o Please do not post names on social media https://t.co/THAe9NHjHZ pic.twitter.com/M68NBoT6JW / Twitter”

FBI #300-309. Please share across all platforms. Wanted by the FBI #CapitolRiot. If you know any of these individuals please contact the FBI at https://t.co/Cav3v0ywAb o Please do not post names on social media https://t.co/THAe9NHjHZ pic.twitter.com/M68NBoT6JW

Egyes demokraták zendülésnek nevezték a támadást és egyenesen 9/11-hez hasonlították az esetet, annak ellenére, hogy a tömeg elsősorban anyagi kárt okozott. A republikánus politikusok közül többen kifejezték, hogy az FBI hasonló alapossággal kereshetné a tavaly nyári erőszakos lázongások résztvevőit, akik üzletek tömegeit rabolták ki és gyújtották fel. A republikánusok nem voltak hajlandóak vizsgálóbizottságot felállítani az események kivizsgálására.

A Buzzfeed által nyilvánosságra hozott felvételek alapján a tömeg céltalanul sétálgatott a Kongresszus folyosóin.

Cernovich on Twitter: „20th remembrance of 9/11 passed without much notice. The trivialization of 9/11 by comparing it to J6 has gone remarkable damages to the families who suffered, the soldiers who died, and the country’s entire sense of gravitas. https://t.co/fsCP1yO5lf / Twitter”

20th remembrance of 9/11 passed without much notice. The trivialization of 9/11 by comparing it to J6 has gone remarkable damages to the families who suffered, the soldiers who died, and the country’s entire sense of gravitas. https://t.co/fsCP1yO5lf

Egy felvételen például látható, hogy egy fedora kalapos férfi cigit osztogat, egy másikon pedig különböző zászlókkal vonuló emberek láthatóak. Az elmúlt hónapokban több száz embert állítottak bíróság elé azok közül, akik résztvettek a Kapitólium elleni támadásban.

A Buzzfeed riportere Twitteren megosztott több videót, amivel cáfolni kívánta azt a narratívát, hogy a támadás nem volt erőszakos, hiszen a tömeg áttörte a kordont és több rendőrt is megvert, mielőtt bejutottak volna az épületbe. A tömeg jelentős része az ő nyomukban jutott be a Kapitóliumba.

Múlthéten néhány százan tüntettek a január 6-ai események mellett, amely azonban érdektelenségbe fulladt. A helyi demokrata vezetés acélkerítést állított fel a törvényhozás épületei köré, és a rendőri jelenlét nagyobb volt, mint a tüntetők száma.

Amerika új politikai foglyai

A Biden-kormány az előzetes letartóztatás fegyverével csap le Trump híveire, gondolatbűnökért üldözve őket – írja Lee Smith a Tablet zsidó magazin oldalán.