Iráni ajatollah: Sportolóink továbbra sem játszhatnak izraeliekkel

Ali Hoszajni Hámenei szerint a „vérszomjas cionista” rezsim csak eszközként használja a sportot.  

„Egyetlen említésre méltó atléta sem rázhat kezet a bűnöző rezsim képviselőjével annak érdekében, hogy aranyat nyerjen”

– jelentette ki szombaton Ali Hoszajni Hámenei, amikor hazája és Izrael kapcsolatáról beszélt a 2020-as tokiói olimpia legjobb iráni játékosai előtt.

Az Israel Hayom cikke szerint Irán legfelsőbb vezetője egyúttal megerősítette: a perzsa állam továbbra is bojkottálni fogja az izraeli játékosok részvételét, és a jövőben is támogatásra számíthatnak azok az iráni sportolók, akiket megbüntetnek Teherán döntése miatt.

Noha az izraeli lap szerint a nemzetközi sportszövetségek türelme egyre fogy, Ali Hámenei ajatollah kijelentései nem meglepőek annak fényében, hogy Irán atlétái eddig sem voltak hajlandóak izraeli ellenfelekkel játszani.

„Az illegitim, vérszomjas cionista rezsim úgy próbál legitimitást nyerni, hogy olyan nemzetközi sporteseményeken vesz rész, amiket a világ arroganciája (Washington és a Nyugat) látogat; és ez előtt a sportolóink nem állhatnak tétlenül”

– olvashatóak az ajatollah szavai a hivatalos honlapján.

A tokiói olimpián Irán hét érmet – köztük három aranyat – szerzett, a paralimpiai játékokon pedig összesen 24 medált vittek haza a perzsa sportolók.

Az iráni sportminiszter is beszállt az izraeli sportolók elleni uszításba

Az iráni sportminiszter felszólította az iráni sportolókat, hogy utasítsák vissza az izraeli sportolókkal való versenyzést, Izraelt „gyermekgyilkos és megszálló rezsimnek” nevezve.