Az iráni sportminiszter is beszállt az izraeli sportolók elleni uszításba

Az iráni rezsim újonnan kinevezett sportminisztere, Seyed Hamid Sajjadi Hazaveh augusztusban az iszlám köztársasági parlament tagjaihoz csatlakozva arra szólította fel az iráni sportolókat, hogy ne versenyezzenek izraeli társaikkal — számol be a The Jerusalem Post.

Hamid Sajjadi „gyermekgyilkos és megszálló rezsimnek” nevezte Izraelt, ami bírálatot váltott ki egy kitüntetett iráni birkózóból.

Az iráni birkózócsapat korábbi vezetője, Sardar Pashaei, aki jelenleg amerikai állampolgár, a Jerusalem Postnak elmondta:

„Mélységesen elszomorítóak számomra és sok más iráni sportoló számára az iráni hatóságok ilyen rasszista megjegyzései.  Csak néhány nappal ezelőtt az iráni parlament tagjai felszólították a sportminisztert, hogy tiltsa meg az iráni sportolóknak, hogy izraeli sportolókkal versenyezzenek, és sajnos most azt látjuk, hogy az új iráni kormány sportminisztere ugyanezt az üzenetet közvetíti: az ellenségeskedés és a gyűlölet üzenetét”.

Azt tweetelte, hogy „Irán új sportminisztere szerint vigyáznunk kell, hogy az iráni sportolók ne versenyezzenek Izrael gyermekgyilkos és megszálló rezsimje ellen. Kérem, hogy az @Olympia iráni sportolóit ne büntessék meg az iráni rezsim által rájuk kirótt antiszemita és hamis tiltások miatt.”

Pashaei, aki segít a meggyilkolt iráni birkózó Navid Afkari emlékére szervezett Együtt Navidért kampány vezetésében, hozzátette, hogy „az Izraellel és a nyugati értékekkel való ellenségeskedés az első naptól fogva a rezsim alapvető politikája, idegenkednek minden békétől, barátságtól és emberségtől, és csak a gonoszságot, ellenségeskedést és gyűlöletet akarják terjeszteni”.  És sajnálatos módon ezt az üzenetet a sport területén valósították meg, amely elvileg távol áll a politikától.”

Az iráni klerikális rezsim 2020 szeptemberében végezte ki Afkarit, mert részt vett az iszlám köztársaság romló gazdasági körülményei elleni tüntetésen.

Pashaei megjegyezte, hogy „mi, iráni sportolók hosszú ideje áldozatai vagyunk az iráni tisztviselők gyűlölet- és ellenséges politikájának, évek óta elveszítünk emiatt élet- lehetőségeket, ami miatt panaszt tettünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál.  De a nemzetközi sporttisztviselők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság még semmit sem tettek, hogy véget vessenek ennek az elhibázott politikának, és a sportolók továbbra is áldozatul esnek ennek.”

Az Inside the Games című sportszervezet májusban arról számolt be, hogy egy hangfelvételen, amelyet a londoni székhelyű Iran International hírügynökség szerzett meg, láthatóan az Iráni Dzsúdószövetség elnöke, Arash Miresmaeili arra biztatja Saeid Mollaei edzőjét, hogy értesítse a judokát, hogy vállaljon vereséget, hogy ne versenyezzen egy izraeli dzsúdós ellen.

„A rezsim álláspontja, az enyém, a miniszteré, mindannyiunké, az, hogy nem versenyezhet az izraeli rivális ellen” – mondta állítólag Miresmaeili. „Értessék meg vele, hogy semmilyen körülmények között nem szabad. Felelősségre fog vonni, bármilyen döntést is hoz”.

Áprilisban a Nemzetközi Dzsúdószövetség (IJF) négyéves eltiltást szabott ki az iráni rezsimre az Izraellel szembeni diszkriminatív magatartása miatt.

Teherán: Biden ugyanazt akarja, amit Trump

Ali Hamenei iráni ajatollah azt mondta szombaton, Joe Biden amerikai elnöknek ugyanolyan követelései vannak az iráni atomprogrammal kapcsolatban, mint elődjének, Donald Trumpnak.