Ariel Kahana: Az új izraeli kormány első 100 napját kidobhatjuk az ablakon

Az Israel Hayom szerzője szerint csak a szalagcímek változtak.

Alig több, mint száz napja iktatták be Naftali Bennett kormányát, és ez alkalomból tette nemrég mérlegre Ariel Kahana véleménycikkében Bennett eddigi eredményeit.

Az újságíró szerint az elmúlt időszakban szinte semmilyen előrelépés nem történt országos szinten a személyi és nemzeti biztonságot illetően, vagy akár diplomáciai és gazdasági területen.

„Kezdjük a hitelességgel. Sajnos egyetlen szót sem tudunk elhinni az izraeli kormányért felelős személy szájából” – írja Kahana, aki szerint a kampányígéreteken túl számos kijelentés köddé foszlott. „Az is, hogy a koronavírus kontroll alatt állna, hogy a Ben Gurion Reptéren elkövetett jogsértéssel foglalkoznának, a gázai határnál történő gyújtogató terrortámadásokat megállítanák, vagy egy új erőt hoznának létre a Hamásszal szemben”.

Ráadásul Kahana úgy véli, a helyzeten tovább ront az a tény, hogy Bennett egy szélsőbaloldali és „terror-barát” párt tagjaival is összefogott, mert ezzel az izraeli demokrácia és cionizmus alapjait ásta alá.

„Akkor mi adhat egyáltalán hitelességet Bennettnek és kormányának?”

– teszi fel a kérdést az újságíró. „A kétéves politikai válság után Izraelnek most van egy működő kormánya, hatalommal felruházott miniszterei és kijelölt politikai irányvonalai, egy várhatóan elfogadásra kerülő költségvetése és egy miniszterelnöke, aki működésre bátorítja kormányát. Ez valami, az biztos” – állapítja meg Kahana.

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter egy pásztor nyáj nélkül

Lapid egyoldalú külpolitikai megközelítése mélyreható következményekkel járhat.

„Ám ahogy Benni Ganz is megmondta, a probléma az, hogy ’kizárólag a szalagcímek változtak’” – szögezi le ezután hozzátéve, hogy úgy tűnik, csak a média érzékeli azokat változásokat, amikre a kormány ígéretet tett korábban.

Továbbá Kahana szerint a bűncselekmények elleni harc is romlott az elmúlt időben – példák között említve azt az esetet, mikor a hat palesztin fogoly szeptemberben egy alagúton keresztül megszökött a szigorúan őrzött Gilboa börtönből.

„És a COVID helyzet is szörnyű, a rekordszámú súlyos beteggel, a korlátozások hiányával, és a megfelelő tesztelések nélkül”.

„Mi a helyzet az egészségügyi rendszerünkkel? Netanjahu 12 éves miniszterelnöksége alatt állandóan olyan előrejelzéseket hallgattunk, hogy a kórházaink össze fognak omlani. Valóban összeomlottak és bezárták a kapuikat, de a jelenlegi miniszterelnök óráján”.

Végül összegzésében Kahana gazdasági kudarcot említ, és azt írja, hogy ugyan Avigdor Lieberman pénzügyminiszter, minden miniszter és párt számára megadta, amit kértek tőle, számos reformot töröltek vagy leépítettek.

A Bennett-kormány diplomáciai ámokfutása

Bennett Abdullah-val való titkos találkozójának legriasztóbb aspektusa az a regionális kontextus, amelyben zajlott – írja Caroline Glick.