Zoltai Gusztáv lánya azok távolmaradását kéri édesapja temetéséről, akik kieszközölték menesztését a Mazsihisztől

Ellentmondásos információkról lehet olvasni a közösségi és az országos médiában Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatójának halálhíre okán. Heisler András kebelbarátságról és kölcsönös tiszteletről nyilatkozott az index.hu-nak, az elhunyt lánya azonban azt kéri, hogy olyanok ne vegyenek menjenek el édesapja búcsúztatására, akik részt vettek menesztésében a Síp utcai szervezet éléről. Emellett a szervezet honlapján megjelent „nekrológ” is gúnyosra sikeredett.

Heisler András Zoltai lemondatása után vette át az elnöki teendőket az index.hu-nak azt nyilatkozta, hogy „voltak Zoltai Gusztáv vezetése alatt olyan mozzanatok, amelyeket sokan kritizáltak a közösségen belül, ám azokat az értékeket, amelyekért együtt küzdöttek, tiszteletben kell tartani.”

A Mazsihisz honlapja, gyászjelentéseknél nem megszokott módon, a Zoltai életművét összegző „Egy korszak búcsúja: Zoltai Gusztáv” című írásában elég durva megjegyzés szerepel, mely sokat elárul Zoltai szerepének megítéléséről a jelenlegi vezetés szemében:

„Zoltai Gusztáv korszakát a magyar zsidóság történetében, felelősen, méltányosan és kritikusan vesszük majd szemügyre, hogy tanulhassunk belőle önmagunkról, mások javára.”

A Mazsihisz mostani elnökének és egykori ügyvezetőjének viszonyára Heisler András furcsán emlékszik. A Zoltai lemondatásában tevékenyen résztvevő, sőt, annak szálait mozgató Heisler kettejük kapcsolatáról az index.hu-nak azt nyilatkozta:

„évtizedeken át együtt dolgoztak együtt, s bár az élet úgy hozta, hogy elváltak útjaik, neki az irodájában egyetlen fénykép van kitéve, azon pedig ő és Zoltai Gusztáv látható együtt egy rendezvényen.”

Zoltai Andrea úgy tűnik másképp emlékszik a volt és a jelenlegi vezető közti kapcsolatra és nem felejti, hogy Heisler 10 évig próbálta minden erejével elmozdítani Zoltait pozíciójából, mígnem intenzív kampányának eredményeként neki és szövetségeseinek 2014-ben sikerült távozásra bírniuk az apparátus éléről. Zoltai Andrea erre utalhat amikor azt írja:

„Drága Édesapám kifejezett kérése volt, hogy akik 2014 tavaszán a Hitközség éléről történő menesztésében részt vettek vagy azt támogatták a gyászszertartástól szíveskedjenek távol maradni.”

A 86. életévében elhunyt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatójának búcsúszertartása hétfő délben lesz a Kozma utcai zsidó temetőben, a gyászszertartást a Chábád mozgalom magyarországi vezetője, Oberlander Báruch rabbi vezeti.

Zoltai: „vegyék észre magukat ezek az emberek, hogy mindent tönkretesznek maguk körül”

Kórházba került a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatója, ahonnan segélykiáltással felérő telefon nyilatkozatot adott egy Facebook oldalnak.