Amerikai M4-esekre és M16-osokra cserélték kalasnyikovjaikat a tálibok

A hidegháború második felében sokáig vita folyt arról, hogy a szovjet gyártmányú AK-47-es jobb-e az amerikai M16-osnál. Rengeteg oka volt annak, hogy a felkelők világszerte az AK-47-est részesítették előnyben – kevesebb karbantartást igényelt, és a legmostohább körülmények között is működőképes maradt. Az M16-osról azonban úgy tartották, hogy messzebbre és pontosabban lehet vele lőni – írja Peter Suciu az 1945-ön.

A vita most talán véget ér, mivel a tálibok a régóta használt Kalasnyikov AK-47-eseket az afgán hadseregtől zsákmányolt M16-osokra és M4-es gépkarabélyokra cserélték. A nagyobb pontosság mellett a másik tényező az AK-k kora lehet, amelyek nagy része az 1989-ben véget ért afgán-szovjet háborúból származik.

Kifelé a régiekkel, befelé az újakkal – az tálibok új fegyvereivel valószínűleg soha nem is lőtték, tekintve, hogy az afgán hadsereg milyen gyorsan összeomlott.

A lőszerellátás nem lesz probléma

Az a hír, hogy a tálibok amerikai gyártmányú kézifegyverekkel szerelkeztek fel, tulajdonképpen egybeesik azzal, hogy a Biden-kormányzat betiltotta az orosz gyártmányú kézifegyverek és lőszerek behozatalát az Egyesült Államokba. Az orosz gyártmányú fegyverekhez, például az AK-47-eshez tartozó lőszerek gyártása mellett, különböző orosz vállalatok olyan lőszereket is előállítanak, amelyek az M16-osoknál és M4-eseknél is felhasználhatóak.

„Az oroszok évente több millió lőszert gyártanak az „AR 5.56 NATO-ból” az amerikai piacra, Tula, Wolf és Red Army márkanevek alatt, hogy csak néhányat említsünk”

– mondta a múlt héten a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő, nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos tiszt.

Ha Oroszország az új szankciók miatt nem exportálhatja a lőszereit az Egyesült Államokba, akkor potenciális lőszer-utánpótlást biztosíthat Afganisztánnak.

Hogyan fedik fel az Afganisztánban hagyott hadifelszerelések az amerikai titkokat

A kivonulásakor hátrahagyott repülőgépek és páncélozott járművek révén Kína betekintést nyerhet abba, hogy az amerikai hadsereg hogyan építi és használja a legfontosabb háborús eszközeit.

Több mint fegyverek

A tálibok nem csak M16-osokkal és M4-esekkel bővítették arzenáljukat. Afganisztán elfoglalásával és az afgán hadseregnek szánt, nagy mennyiségű amerikai gyártmányú felszerelés megszerzésével a tálibok lényegében egy hónap alatt lázadó erőkből modern hadsereggé váltak – sisakokkal, éjjellátó szemüvegekkel, álcázó egyenruhákkal és járműparkkal.

A tálibok a jelentések szerint mintegy 2000 páncélozott járművet, köztük amerikai Humvee-ket és akár 40 repülőgépet, köztük UH-60 Black Hawk és felderítő harci helikoptereket, valamint ScanEagle katonai drónokat zsákmányoltak.

„Már láttunk olyan tálib harcosokat, akik olyan amerikai gyártmányú fegyverekkel vannak felfegyverkezve, amelyeket az afgán erőktől zsákmányoltak. Ez jelentős fenyegetést jelent az Egyesült Államokra és szövetségeseinkre nézve”

– mondta Michael McCaul, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának vezető republikánusa a Reutersnek küldött e-mailben.

Az Egyesült Államok 2002 és 2017 között becslések szerint 28 milliárd dollár értékű fegyvert szállított az afgán hadseregnek.

„A tálibok a világ legjobban felfegyverzett iszlám fundamentalista csoportjává váltak, amikor megörökölték az afgán hadsereg összes fejlett amerikai katonai felszerelését”

– posztolta a közösségi médiában Adam Schwarz politikai kommentátor, megosztva az újonnan felfegyverzett és felszerelt tálibokról készült fotókat.

„Humveek, M1117-es páncélozott járművek, International MaxxPros és Navistar 7000-es sorozatú járművek – mindez az amerikai adófizetők pénzén fizetve”.

A tálibok mostantól megnövekedett képességein túl a fegyverek megszerzése jelentős PR-esemény is volt a felkelők számára. Múlt héten tálib harcosok vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba, a Humveek tetején lobogó jellegzetes fehér zászlóikkal. Ahogy a parádé képei bejárták a világot, egyúttal erőteljes üzenetet is küldtek: a tálibok sikeresen kiűzték a világ legnagyobb hatalmát Afganisztánból.

Az amerikaiak és britek által kiképzett afgánok már a tálibok oldalán harcolnak?

A névtelenül nyilatkozó katonai források elmondták, hogy elkerülhetetlen volt, hogy a nemzetközi erők kivonulását követően a volt kormányerők egy része úgy döntsön a tálibokhoz csatlakozik.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.