Az amerikaiak és britek által kiképzett afgánok már a tálibok oldalán harcolnak?

Elemzők úgy vélik, hogy több, az amerikai és brit erők által kiképzett afgán katona átállt a tálibokhoz, miután kimutatták, hogy egyes harcosok a NATO-erők által tanított technikákat használtak bevetések közben – írja az UNILAD.

Egy brit katonai forrás szerint a tálibok közelmúltbeli pandzsíri offenzívája során készült felvételeken olyan katonák láthatóak, akik a fegyverüket úgynevezett „egyenes ujj” fogással tartják, ami arra utal, hogy a NATO-erőknél kaptak kiképzést.

A forrás a The Timesnak elmondta, hogy ezeket a katonákat könnyen meg lehetett különböztetni a többi tálib harcostól, akik „véletlenszerűen” tartották a fegyverüket, hozzátéve, hogy a technikát bizonyosan a biztonsági kiképzésen tanulták, ami egyértelművé teszi, hogy „ezek a mi embereink”.

A védelmi minisztérium szóvivője nem erősítette meg az állításokat:

„Nincs bizonyítékunk arra, ami alátámasztaná azokat a jelentéseket, amelyek szerint a nyugaton kiképzett biztonsági erők a tálibokhoz csatlakoztak”

Egy meg nem nevezett védelmi forrás a The Timesnak azt mondta, hogy bárkit ki lehet képezni arra, hogy ugyanezzel a technikával tartsa a fegyverét.

A névtelen katonai források azonban azt is mondták, hogy elkerülhetetlen volt, hogy a nemzetközi erők kivonulását követően a volt kormányerők egy része úgy döntsön, hogy a tálibokhoz csatlakozik, elkerülve ezzel az ellenük vagy családtagjaik ellen irányuló megtorlást.

„Mindenki csak átállt a másik oldalra. Az ember azért áll át a másik oldalra, mert tudja, hogy így nem fogják elintézni”

– mondták, hozzátéve, hogy véleményük szerint az Egyesült Királyságban kiképzett katonák jelenléte a tálibok soraiban magyarázatot adhat arra, hogy a Pandzsír elfoglalásáért folytatott offenzíva során miért zajlottak kisebb véráldozattal a harcok, mint attól előzetesen tartottak.

Barbara Kellman hírszerzési elemző egyetértett azzal, hogy számos hihető magyarázat van arra, hogy az afgán kormánykatonák csatlakoztak a tálibokhoz, beleértve „a csoporthoz fűződő korábbi kapcsolatokat, a pénzügyi ösztönzést, sőt a személyes vagy családi biztonságot is”.

Az USA-ban kaptak kiképzést Hasogdzsi és a haiti elnök gyilkosai is

Az USA régóta úgy tekint a külföldi katonai kiképzésre, mint ami segít biztosítani a külföldi partnerek számára a közös biztonsági fenyegetések kezeléséhez szükséges szakértelmet.