Hogyan fedik fel az Afganisztánban hagyott hadifelszerelések az amerikai titkokat

A tálibok kezén lévő felszerelések még működésképtelenné válásuk után is rengeteg információval szolgálnak arról, hogy az USA hogyan gyártja és használja a fegyvereket – írja a Defense One.

A két évtizedes afganisztáni háború végső nyertese valószínűleg Kína lesz. Az amerikai erők kivonulásakor hátrahagyott repülőgépek és páncélozott járművek révén Kína – lelkes partnerein, a tálibokon keresztül – széleskörű betekintést nyerhet abba, hogy az amerikai hadsereg hogyan építi és használja a legfontosabb háborús eszközeit. A kínai hadsereg várhatóan arra fogja felhasználni ezt a szerencsés helyzetet, hogy az amerikai sebezhetőségre szabott fegyverek és taktikák új generációját hozza létre – és exportálja a kliensállamoknak –, mondta több olyan szakértő, aki éveket töltött a tálibok által most ellenőrzött felszerelések egy részének építésével, beszerzésével és tesztelésével.

Ahhoz, hogy megértsük, mekkora potenciális veszteséget jelent ez az Egyesült Államok számára, nézzünk túl a tálib légierőt jósló szalagcímeken. Nézzük inkább a kommunikációs berendezéseket, amelyeket az Egyesült Államok által a kifutópályákon és repülőtereken hagyott járművekben vannak. Ezek a kifejezetten erre a célra gyártott eszközök közel sem olyan sérthetetlenek a behatolással szemben.

„Az egyetlen ok, amiért nem látunk több támadást, az az ezeket a rendszereket körülvevő titokzatosság fátyla”

– mondta Josh Lospinoso, a Shift5 kiberbiztonsági vállalat vezérigazgatója.

„Ha egyszer áttörik ezt … az jelentősen felgyorsítja a támadásra alkalmas kiberfegyverek kifejlesztését”.

Lospinoso tíz évet töltött a hadseregben, ahol behatolásteszteket végzett rádiók, számítógépek és más, Afganisztánban gyakran használt informatikai eszközök ellen.

Vegyük például az afgán légierő C-130-as szállító repülőgépének fedélzetén lévő rádiókat és kommunikációs berendezéseket, amelyeket a tálibok foglaltak el. A Pentagon biztosította, hogy a berendezéseket hatástalanították. De ha ezek közül bármelyik a repülőgépen marad, egy ellenfél, akinek van rá ideje és akarata, egyenként szétszedheti azokat.

„Most már megvan a rendszer néhány vagy az összes elektronikus alkatrésze. Ez egy  laboratórium; ez egy játszótér a kibertámadások építéséhez, teszteléséhez és ismétléséhez, ahol az ellenfélnek nagyon nehéz dolga volt egészen addig, amíg nem szerezte meg a felszerelés tényleges másolatait”

– mondta Lospinoso.

Georgianna Shea, aki öt évet töltött a MITRE-nél a Pentagon új technológiák kutatásában és tesztelésében segítve, azt mondta, hogy a kulcsfontosságú berendezések elvesztése a tálibok miatt „mindent, amit az Egyesült Államokban, a Védelmi Minisztériumban csinálunk, felfedünk: a cselekvési terveinket, a dolgok konfigurálásának módját, védelmét. Ez korlátlan időt és hozzáférést biztosít számukra, hogy átnézzék és megtalálják azokat a sebezhetőségeket, amelyekről mi talán nem is tudunk”.

„Ez nem csak egy Humvee. Ez nem csak egy jármű, amely elvisz A pontból B pontba. Ez egy Humvee, amely tele van rádiókkal, technológiákkal, titkosítási rendszerekkel, olyan dolgokkal, amelyeket nem szeretnénk, ha az ellenfeleink megszereznének”

– mondta Shea, aki jelenleg a Foundation for Defense of Democracies Transformative Innovation Lab vezető technológusa.

Különös aggodalomra adnak okot az elektronikus elhárító eszközök, vagy ECM-ek, amelyeket a rögtönzött robbanószerkezetek felderítésére használnak.

A tálibok kezébe került az afgánoknak szánt amerikai fegyverarzenál

A megkaparintott felszerelések között vannak helikopterek, drónok, éjjellátó szemüvegek sőt még repülőgépek is. 

„Képzeljük csak el azt a kutatási és fejlesztési erőfeszítést, amely az IED-k elleni védekezésre tervezett ECM-eszközök kifejlesztésére irányult”

– mondta Peter Christensen, az amerikai hadsereg nemzeti kiberközpontjának korábbi igazgatója.

„Most már az ellenfeleink is rendelkeznek velük. Rendelkezni fognak a rendszerhez tartozó szoftverrel és hardverrel. De olyan képességeket is kifejlesztenek, amelyekkel legyőzhetik vagy mérsékelhetik ezen ECM-eszközök hatékonyságát”.

A „demilitarizált” vagy „működésképtelenné tett” felszerelés – ahogy az amerikai tisztviselők jellemezték a hátrahagyott repülőgépeket és járműveket – még mindig felfedhet titkokat

– mondta Shea.

„Néhány esetben ezeket a felszereléseket azzal a tudattal vetették be, hogy kapuk és őrök fogják védeni őket. Amikor kifejlesztették, senki sem gondolta, hogy a kínaiak a laboratóriumukban fogják felboncolni, szétszedni”.

„Ha egy támadó egyszer fizikai irányítást szerez egy eszköz felett, kevés akadálya van annak, hogy felfedezze annak sebezhetőségeit”

– mondta Shea, aki szerint mindig vannak sebezhetőségek.

„A hálózati sebezhetőségekbe való betekintésen túl az elhagyott járművek és felszerelések segítenek Kínának megérteni, hogyan működnek együtt az amerikai erők a partnerországok hadseregeivel”

– mondta N. MacDonnell Ulsch, a Phylax Analytics vezérigazgatója és vezető elemzője.

Kína felhasználhatja a tudást fegyvereinek és taktikáinak fejlesztésére, de arra is, hogy a fegyverexport-értékesítő csapatának előnyt biztosítson. A tálibok a Kínával kialakulóban lévő partnerségüket talán a legfontosabb küldiplomáciai erőfeszítéseiként emelték ki. Kína eközben máris milliós segélyeket folyósít az új rezsimnek.

Bármilyen sebezhetőséget is fedez fel Kína, az valószínűleg még évekig veszélyeztetni fogja az amerikai csapatokat Lospinoso szerint.

Kína „baráti kapcsolatra” törekszik a tálibokkal

Kína „baráti kapcsolatra” törekszik az Afganisztánt uraló, iszlamista tálibokkal – jelentette ki hétfőn Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő.