A tálibok kezébe került az afgánoknak szánt amerikai fegyverarzenál

A megkaparintott felszerelések között vannak helikopterek, drónok, éjjellátó szemüvegek sőt még repülőgépek is. 

Több videó is napvilágot látott, amelyen a tálibok ellenőrzik az amerikai gyártmányú katonai járműveiket, drónjaikat és vadiúj fegyverzetüket – írja az Axios.

Az amerikai újságírók feltették a kérdést Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadónak, hogy vajon mennyire volt jó ötlet dollármilliókat érő helikoptereket és nehézfegyvereket hagyni Afganisztánban.  A tisztviselő szerint „ez is része volt Biden nehéz döntésének.”

Sok amerikai katonai tisztviselő és hírszerző aggodalmát fejezte ki, hogy ilyen mennyiségű amerikai fegyverre tett szert az iszlamista szervezet.

Az amerikaiak maguk mögött hagytak: 2000 harckocsit és 20 repülőgépet és helikoptert.

A tálibok állítólagos „elit kommandója” talpig felöltözve az afgán hadsereg felszerelésébe: 

Taliban propaganda shows ‘Badri 313’ special forces squadron patrolling Kabul

The Taliban say they have deployed an elite unit boasting high-tech equipment to guard sites in the Afghan capital.The militants’ propaganda channels release…

A Biden adminisztráció azt fontolgatja, hogy légicsapásokkal pusztítja el a tálibok kezébe került amerikai felszereléseket, de attól tartanak a lépéssel kockáztatnák a jelenleg is zajló evakuációt.

„Amit nem pusztítottunk el, az mind a tálibok kezébe került” – nyilatkozta egy amerikai tisztviselő. A hírek szerint, még egy Black Hawk helikopter is az iszlamista csoport kezére kerülhetett.

Megmenthették volna Afganisztánt az amerikai nehézbombázók?

Az első öbölháborúban bemutatott technológiai csodákat, beleértve a precíziós fegyvereket, amelyeknek a hadviselést egyszerű gombnyomkodássá kellett volna változtatniuk, a szandálok, a felsőbbrendű akarat és az AK-47-es puskák alaposan legyőzték.