Izrael palesztin erőszak ismételt felerősödésére számít

Az izraeli biztonsági erők a héten meghiúsítottak egy nagyobb támadást, mivel palesztin terrorcsoportok hat szökött fogoly iránti szolidaritásból fokozni akarták az erőszakot – jelentette a héber média hétfőn.

A Shin Bét biztonsági szolgálat és a rendőrség több támadást is meghiúsított – jelentette a 12-es és a 13-as csatorna anélkül, hogy részleteket közölt volna a megakadályozott nagyobb támadásról. Közben a rendőrség magas készültségbe lépett, mert további erőszakos cselekményektől tartottak a Jom Kipur ünnepén, különösen Jeruzsálemben.

A 13-as csatorna arról számolt be, hogy mintegy 2 000 rendőr állomásozik a városban.

Ezen a héten több késeléses merényletet követtek el, és mind Izrael, mind a palesztin terrorcsoportok szerint az erőszakot a szökés inspirálta.

„Nem tudom, hogy az eszkaláció küszöbén állunk-e” – mondta Omer Barlev közbiztonsági miniszter a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

„De mindenképpen nagyon érzékeny időszakban vagyunk – a közelmúltbeli támadások, a terroristák szökése a börtönből és a két olyan terrorista, akiket még nem fogtak el, nem beszélve a Hamásszal kapcsolatos problémáinkról.

„Bármilyen incidens kirobbanthatja az egész területet, ezért felkészülünk az eszkalációra Jeruzsálemben, Júdeában és Szamáriában, valamint Gázában” – mondta Ciszjordániát bibliai nevén nevezve.

Barlev szerint azonban egyik félnek sem állt érdekében, hogy „begyújtsa ezt a puskaporos hordót”.

A Kan arról is beszámolt, hogy a rendőrség attól tart, hogy a hétfői jeruzsálemi késeléses támadás elkövetőjének, egy 17 éves, Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron közelében élő fiatalnak cinkostársai lehettek.

A támadó, Basil Shawamra a médiajelentések szerint Deir al-Asal al-Fauqa város lakosa volt. Súlyos állapotban került kórházba, miután egy határrendőr lelőtte.

Két áldozata közepesen súlyos állapotban, felsőtestükön ejtett szúrt sebekkel került kórházba.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád is a foglyok szökésének tulajdonította a támadások közelmúltbeli megugrását.

„A megszállt Jeruzsálemben a késeléses merényletek eszkalálódása, a lövöldözések, a népharag fokozódó összecsapásai Ciszjordániában és a gázai tüntetések a palesztin népünk által a hősies foglyokkal való szolidaritásból és a megszállás ellenük irányuló arroganciájával való szembeszállásból indított szabadságfelkelés keretein belül történnek”

– mondta Abdelatif al-Qanou, a Hamász szóvivője.

„A cionista megszállással való összecsapás fenntartása és a műveletek ütemének különböző eszközökkel való fokozása a legjobb lehetőség a cionista megszállással való szembeszegülésre” – mondta, dicsérve a hétfői jeruzsálemi késeléses támadást.

„Az ellenállás törvényes joga a palesztin népnek, és mi áldjuk és támogatjuk ezt a dzsihádista cselekedetet” – mondta Daoud Shehab, az Iszlám Dzsihád szóvivője.

A Times of Israel arról számol be, hogy az elmúlt héten Ciszjordániában nagy volt a feszültség, miután múlt hétfőn palesztin foglyok drámai módon megszöktek a szigorúan őrzött Gilboa börtönből. A hat fogoly közül négyet a rendőrség a hétvégén elfogott, de kettő továbbra is szabadlábon van, és a biztonsági tisztviselők úgy vélik, hogy Ciszjordániában rejtőzködnek, és ottani palesztinoktól kapnak segítséget.

A palesztinok a szökevényeket széles körben „hősökként” üdvözölték, akiknek sikerült kiszabadulniuk a többszörös életfogytiglani börtönbüntetésből. A Gázai övezetben és Ciszjordániában is ülősztrájkokat és örömteli összejöveteleket szerveztek a palesztinok, hogy megünnepeljék a börtönszökést. A hatból öten az Iszlám Dzsihád tagjai, a hatodik pedig a Fatah terrorszervezet egyik vezetője; a hatból négyen gyilkosságért vagy gyilkossági kísérletért életfogytiglani börtönbüntetésüket töltötték.

A négy szökevény elfogásáról szóló hírek több erőszakos tüntetést váltottak ki, és a közösségi médiában keserű, csalódottságot és megdöbbenést kifejező posztok özönét hozták.

A szökés óta megnőtt az erőszakos incidensek száma.

A hétfői támadás, amelynek során egy feltételezett terrorista két embert megkéselt a jeruzsálemi központi buszpályaudvar előtt, mielőtt egy rendőr lelőtte volna, órákkal egy ciszjordániai támadási kísérlet után történt, amelynek során egy palesztin férfi megpróbált leszúrni két IDF-katonát egy ellenőrzőponton, de lelőtték, mielőtt kárt tehetett volna bennük.

Vasárnap heves lövöldözés hallatszott a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenin térségében, mivel az izraeli biztonsági erők a jelentések szerint tűz alá vették azt a még szabadlábon lévő két szökött fogoly utáni hajtóvadászat során.

Vasárnapra virradó éjjel terroristák a Gázai övezetből két rakétát lőttek ki Izraelre, amelyeket a Gázai övezet elfogott, a harmadik egymást követő éjszakáját jelentve a Gázai övezetből indított rakétatűznek.

Péntek délután különben egy támadót lelőttek, amikor Jeruzsálem óvárosában rendőröket próbált leszúrni. A támadó később belehalt sérüléseibe – közölték rendőrségi és kórházi tisztviselők.

Egykori CIA vezető: Biden lépései „inspirálták a dzsihadistákat szerte a világon”

A volt kémfőnök hozzátette, a tálibok most is menedéket biztosítanak az al-Kaidának.