Egykori CIA vezető: Biden lépései „inspirálták a dzsihadistákat szerte a világon”

A volt kémfőnök hozzátette, a tálibok most is menedéket biztosítanak az al-Kaidának.

Michael Morell, aki Barack Obama egykori elnök idején igazgatta a CIA-t, a CBS News-nak adott vasárnapi interjújában azt mondta, hogy a Biden-kormány afganisztáni fellépése „inspirálta a dzsihadistákat” szerte a világon, és hogy a tálibok újra menedéket adnak az al-Kaidának – írja a The Daily Wire.

Morell arra a hírre reagált, hogy Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida vezetője a szeptember 11-i merényletek huszadik évfordulóján videót adott ki, amikor a műsorvezető Margaret Brennan megkérdezte, hogy az-Zavahiri Afganisztánban él-e, ahogyan azt egy ENSZ-jelentés nemrég állította.

„Úgy gondoljuk, hogy igen, ami azt jelenti, hogy Zavahirit ma a tálibok rejtegetik”

– mondta Morell. „A tálibok ma az al-Kaidának adnak menedéket. És azt hiszem, ez egy nagyon fontos tényező”.

Morell kitért arra a számos problémára is, amellyel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie, amióta Joe Biden elnök kivonta az amerikai erőket az országból. Megjegyezte, hogy jelentősen nehezebb lesz a hírszerzés dolga, illetve a fenyegetések felszámolását célzó műveletek végrehajtása.

Morell azt is hozzátette, hogy az al-Kaida az Afganisztán által nyújtott biztonságos menedéket kihasználva a következő 12 hónapban teljesen „visszakapaszkodhat”, és ez Afganisztánt teszi a legnagyobb hosszú távú kockázattá az Egyesült Államok számára, ha a terrorizmusról van szó.

„Úgy gondolom, hogy a tálibok afganisztáni győzelme, majd a kivonulásunk módja döntően inspirálta a dzsihadistákat szerte a világon”

– tette hozzá Morell később. „A tálibok azt mondják, hogy nem csak az Egyesült Államokat győztük le. A NATO-t győztük le. Legyőztük a világon valaha létezett legnagyobb katonai hatalmat. Szóval ünnepelnek. Legyőztük a Szovjetuniót. Aztán megbukott. És most legyőztük a NATO-t. Talán ők is elbukhatnak”.

„Úgy gondolom, mindez nem csupán ösztönözni fogja a dzsihadistákat, hanem sokan azért jönnek majd Afganisztánba közülük, hogy részt vegyenek az ünneplésben, hogy a dzsihadista mag részesei legyenek” – tette hozzá. „Szóval 9/11 után mindannyian szétszéledtek Afganisztánból. Szerintem a visszaáramlásukat fogunk érzékelni, és ez az egyik dolog, ami Afganisztánt veszélyesebbé teszi, a bolygó más területeinél”.

A CBS NEWS-on elhangzott beszélgetés átirata:

MARGARET BRENNAN: Holly, köszönöm. Az országot fenyegető veszélyekről szóló további elemzésért Michael Morellhez fordulunk. Ő a CIA korábbi megbízott igazgatója és a CBS News közreműködője. Örülök, hogy itt van.

MICHAEL MORELL: Örülök, hogy itt lehetek, Margaret. Örülök, hogy újra látom.

MB: Köszönöm. Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida vezetője videót adott ki a támadások huszadik évfordulóján. Az ENSZ júliusban azt mondta, Afganisztánban él, igaz ez?

MM: Úgy gondoljuk, hogy igen, ami azt jelenti, hogy a tálibok ma Zavahirit rejtegetik. A tálibok ma az al-Kaidának adnak menedéket. És azt hiszem, ez egy nagyon fontos tényező.

MB: Tehát akkor az egy teljesen hamis feltételezés, hogy ha kivonulunk Afganisztánból, akkor továbbra is távol tudjuk tartani az al-Kaida fenyegetését?

MM: Rengeteg munkánk van addig, hogy ezt elérjük. Ki kell találnunk, hogyan fogunk hírszerzési információkat gyűjteni – kétféle hírszerzési információt. Hogyan fogunk megbizonyosodni arról, hogy az al-Kaida nem építi újjá a képességeit, és nem tervez újabb támadásokat? És aztán – ha ezt megtesszük, akkor olyan hírszerzési adatokat kell gyűjtenünk, amelyek megadják a szükséges pontosságot a csapások végrehajtásához, nemde? A drónokat pontosan utasítani kell, hogy hova menjenek. Ami ezt megmondja, az a precíziós hírszerzés. Tehát a hírszerző közösségnek sok munkát kell elvégeznie a jövőben.

MB: És már láttunk is ebből valamit. Ha követik a szalagcímeket, a CIA igazgatója ezen a héten Pakisztánban, Bill Burns ezt már eskü alatt mondta, hogy kevesebb hírszerzési eszközük lesz, ha kivonják az amerikai csapatokat. Tehát pontosan mire van szükségünk, és mindennek a térségben való kiépítés nem pontosan az ellenkezője annak, amit az elnök szándékozott tenni, vagyis Ázsiára és a máshol lévő fenyegetésekre tekinteni?

MM: Szóval ott van Kína. Kína nagy probléma. Ez a nagy stratégiai fenyegetés az Egyesült Államok számára. Erre kell összpontosítanunk, de a terrorizmust is szemmel kell tartanunk. És a világ számos pontján vannak terroristák. Az elnöknek ebben igaza van. De úgy gondolom, hogy az a hely, ahol hosszútávon a legnagyobb veszélyben vagyunk – és a hírszerző közösség szerint ez tizenkét hónap, tehát a hosszú távú időszak valójában elég rövid –, az Afganisztán. Tehát az al-Kaida akár tizenkét hónap alatt is visszatérhet Afganisztánba, ha nem tesszük meg, amit meg kell tennünk.

MB: Tehát amikor erről beszélek a forrásaimmal, azt mondják erre az érvre, amit az előbb kifejtett, hogy miért éppen Afganisztán? Miért ott gyülekeznénk? Miért nem kellene ugyanúgy aggódnunk Közép-Afrika és az al-Kaida ottani jelenléte miatt? Mit válaszol erre?

MM: Jelenleg az afrikai ISIS és a szomáliai al-Shabaab miatt aggódom a legjobban. Hosszabb távon azonban leginkább az afganisztáni al-Kaida és az ISIS aggaszt Irakban és Szíriában. Miért? Mert végső soron a legfontosabb dolog, amivel egy terrorista csoport rendelkezhet, a sikerük legfontosabb meghatározója a biztonságos menedék.

MB: Mm-hm.

MM: Igaz? És Afganisztánban olyan biztonságos menedékhez jutnak, amit máshol nem igazán kaphatnak meg, mert most a tálibok adnak menedéket nekik. És Afganisztán egy nagy hely. Nehéz oda eljutni. Nehéz partnereket találni. Erről már korábban hallottunk a műsorban. Ezért aggódom inkább Afganisztán miatt.

MB: Tehát akkor nagyobb veszélynek vagyunk kitéve az ottani katonai jelenlét nélkül?

MM: Kétségtelenül nagyobb a kockázat, mert még nem állítottunk össze – ahogy azt Kinzinger képviselőtől hallottuk – egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy miként fogjuk ezt a két dolgot csinálni. Az egyik, hogy összegyűjtsük a hírszerzési információkat, amelyekről beszéltem. Ezt a hírszerző közösségnek kell kitalálnia. Aztán a Védelmi Minisztériumnak ki kell dolgoznia a. távoli csapásmérésre vonatkozó képességet, ugye? Tehát amikor a hírszerző közösség azt mondja, elnök úr, ujjászervezik magukat, és eljutnak arra a pontra, hogy újra megtámadhassák a hazánkat. És az elnök azt mondja, hogy cselekedjünk. A hadseregnek képesnek kell lennie arra, hogy elérje az al-Kaidát, igaz? Ezt a két dolgot még nem találtuk ki.

MB: A külügyminiszter holnap fog válaszolni a kérdésekre. A kormánynak most először kell magyarázatot adnia erre a kaotikus kivonulásra. Hallani lehet a tálib hatásról, hogy a dzsihadisták látták ezt, látták a kivonuló amerikai csapatokat, és azt mondták, lehetséges, hogy ez inspirálja őket. Mennyire kell most emiatt aggódnunk?

MM: Úgy gondolom, hogy a tálibok afganisztáni győzelme, majd a kivonulásunk módja döntően inspirálta a dzsihadistákat szerte a világon. A tálibok azt mondják, hogy nem csak az Egyesült Államokat győztük le. A NATO-t győztük le. Legyőztük a világon valaha létezett legnagyobb katonai hatalmat. Szóval ünnepelnek. Legyőztük a Szovjetuniót. Aztán megbukott. És most legyőztük a NATO-t. Talán ők is elbukhatnak. Úgy gondolom, mindez nem csupán ösztönözni fogja a dzsihadistákat, hanem sokan azért jönnek majd Afganisztánba közülük, hogy részt vegyenek az ünneplésben, hogy a dzsihadista mag részesei legyenek. Mivel 9/11 után mindannyian szétszéledtek Afganisztánból.

MB: Mm-hm.

MM: Szerintem a visszaáramlásukat fogunk érzékelni, és ez az egyik dolog, ami Afganisztánt veszélyesebbé teszi, a bolygó más területeinél

MB: Rajta tartjuk a szemünket.

MM: Igen.

MB: Mike Morell, köszönjük az elemzését.

Amerika keresztúton

Kabul 2021 vereségét azt teszi igazán fájdalmassá az USA számára, hogy egy geopolitikai fordulatot jelent. Tóth András írása.