Tony Blair: A radikális iszlám továbbra is elsőrendű biztonsági fenyegetést jelent

A volt miniszterelnök sürgette a világ vezetőit, hogy fogjanak össze a társadalmukat fenyegető veszély ellen – írja Evening Standard.

A „radikális iszlám” 20 évvel az Egyesült Államok elleni szeptember 11-i terrortámadások után is „elsőrendű biztonsági fenyegetést” jelent, figyelmeztetett Tony Blair.

A volt miniszterelnök sürgette a világ vezetőit, hogy fogjanak össze, és dolgozzanak ki közös stratégiát a társadalmukat fenyegető veszély elhárítására.

Blair a Royal United Services Institute katonai agytröszt előtt tartott beszédében azt mondta, fennáll a veszélye annak, hogy szélsőséges terrorista csoportok biológiai fegyvereket fejleszthetnek ki.

„A bioterror lehetősége a tudományos fantasztikum világának tűnhet, de bölcsen tennénk, ha már most felkészülnénk a nem állami szereplők általi alkalmazására. A koronavírus megtanított minket a halálos kórokozók veszélyeire”

– mondta.

Blair, aki 2001-ben küldött először brit csapatokat Afganisztánba, azt mondta, hogy egyértelmű, hogy a „radikális iszlám”, mint ereje nem csökkent ez idő alatt.

Azt mondta, hogy ideológiája, amely a vallást politikai doktrínává alakítja, és szükség esetén fegyveres harccal támogatja, elkerülhetetlenül konfliktusba került, a modern és kulturálisan toleráns társadalmakkal.

Blair a radikális iszlámot a 20. század forradalmi kommunizmusához hasonlította, és azt mondta, hogy továbbra is ez a destabilizáció fő oka a Közel-Keleten és Afrikában.

„Ha az ellenség, aki ellen harcolunk, tudja, hogy minél több áldozatot követel, annál jobban erodálódik a politikai akaratunk, akkor az ösztönzőleg fog hatni rá. Véleményem szerint az iszlamizmus – mind az ideológia, mind az erőszak – elsőrendű biztonsági fenyegetést jelent, és ha nem tartjuk ellenőrzés alatt, akkor el fog jönni hozzánk, még akkor is, ha a központja messze van tőlünk, ahogyan azt 9/11 bebizonyította”

– mondta.

Egykori FBI-ügynök: A 9/11-es gépeltérítők mögött állt egy amerikai támogató-hálózat is

Biden utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy felügyelje a 9/11-es terrortámadásokkal kapcsolatos egyes dokumentumok titkosításának feloldását.

„A forradalmi kommunizmushoz hasonlóan számos különböző színtéren és dimenzióban tevékenykedik; és hozzá hasonlóan a vereségét végső soron az erőszakkal és az ideológiájával való szembeszállással, a kemény és a puha hatalmi eszközök kombinációjával érhetjük el”

– tette hozzá.

Blair elmondta azt is, hogy bár a fenyegetés leküzdésére irányuló erőfeszítések elkerülhetetlenül a nyugati nemzetekre összpontosulnak, fontos, hogy Oroszországot és Kínát, valamint a szélsőségesekkel szemben álló muszlim országokat is bevonják.

Blair szerint az európai nemzetek számára ez különleges kihívást jelent, mivel az afganisztáni kivonulás után egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államok csak „nagyon korlátozottan hajlandó további katonai szerepvállalásra.

„Európa már most is szembesül a líbiai, szíriai és más közel-keleti országok következményeivel. Ezek miatt Nagy-Britannia Európa része, akár tetszik, akár nem

A nyugati iszlamisták büszkeséget és örömöt éreznek, hogy a tálibok átvették az uralmat Afganisztánban

„Allah áldja meg, és adjon folyamatos győzelmet azoknak, akik Allah sariáját bevezetik ezen a földön”