Egykori FBI-ügynök: A 9/11-es gépeltérítők mögött állt egy amerikai támogató-hálózat is

Biden utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy felügyelje a 9/11-es terrortámadásokkal kapcsolatos egyes dokumentumok titkosításának feloldását. Biden rendelete szerint az igazságügy-miniszternek a következő hat hónapban kell nyilvánosságra hoznia a titkosítás alól feloldott dokumentumokat – írja a CBS News.

Biden döntése az áldozatok családjainak nyomására történt, akik tudni akarják az igazságot, hogy Szaúd-Arábia segített-e a gépeltérítőknek.

Egyes iratok ezek közül egy még mindig titkos nyomozásra vonatkoznak, amelynek kódneve „Operation Encore” volt, és amelynek középpontjában az a két gépeltérítő állt, akik San Diegóban éltek, és azok, akik esetleg segítették őket. Bár hónapokba telhet, amíg a dokumentumok nyilvánosságra kerülnek, Danny Gonzalez, az FBI egykori ügynöke, aki részt vett a nyomozásban, a CBS Newsnak elmondta, hogy egészen biztos benne, hogy a két gépeltérítőnek mögött egy amerikai támogató-hálózat állt.

„Tizenkilenc gépeltérítő nem tud elkövetni egyedül 3000 gyilkosságot”

– mondta Gonzalez a nyomozással kapcsolatos első televíziós interjújában.

„A nyomozás alapján úgy gondolja, hogy a gépeltérítőknek volt egy belföldi támogató hálózata?”

– kérdezte Catherine Herridge, a CBS News vezető oknyomozó újságírója Gonzalezt.

„Nyilvánvalóan. Nem nyilatkozhatok erről, de nem kell 26 éves tapasztalattal rendelkező FBI-ügynöknek lenni ahhoz, hogy erre rájöjjön az ember” – mondta Gonzalez.

Gonzalez szerint a két gépeltérítőt – Nawaf al-Hazmit és Khalid al-Mihdhart – több szaúdi is segítette, köztük Omar al-Bayoumi.

Bayoumi, aki a szaúdi kormánynak dolgozott, azt mondta, hogy véletlenül futott össze a két gépeltérítővel egy Los Angeles-i étteremben, majd arra biztatta őket, hogy költözzenek San Diegóba. Ott segített nekik lakást találni és bankszámlát nyitni. A két gépeltérítő ezek után pedig elkezdett még egy repülősiskolát is a közelben.

Gonzalez elmondta, hogy az FBI utasítása szerint nem fedhet fel bizonyos titkos információkat az Encore műveletről.

„Nem ülhetek a pálya szélén, amikor tudom az igazságot”

– mondta Gonzalez.

A 9/11-es áldozatok családjai kártérítésért perlik Szaúd-Arábiát. A szaúdiak tagadják az érintettségüket, amelyről a 9/11 Bizottság jelentése sem talált kapcsolatot. A bizottsági jelentés azt is megállapította, hogy Bayoumival kapcsolatban „nincs hiteles bizonyíték arra, hogy hitt volna az erőszakos szélsőségességben, vagy tudatosan segített volna szélsőséges csoportoknak”.

A CBS kérdésekkel kereste meg Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségét, és kérte, hogy más szaúdi állampolgárok mellett közvetlenül Bayoumi is nyilatkozhasson. A nagykövetség nem válaszolt a megkeresésre.

Oszama bin Laden biztonsági főnöke ismét Afganisztánban van

Amin ul-Haq azután tért vissza szülővárosába, hogy véget ért az Egyesült Államok kivonulása a háború sújtotta országból.