Oszama bin Laden biztonsági főnöke ismét Afganisztánban van

A közösségi médiában közzétett videók szerint az Al-Káida magas rangú parancsnoka, Oszama bin Laden volt biztonsági főnöke volt, visszatért Afganisztánba, két évtizedes pakisztáni tartózkodás után – írja a New York Post.

Videófelvételek szerint Amin ul-Haq visszatért szülővárosába, a Kabultól keletre fekvő Nangarhar tartományba, egy nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok kivonulása a háború sújtotta országból véget ért, kevesebb, mint két héttel azután, hogy a tálibok átvették az irányítást.

A Twitteren keringő videókból látszik, hogy ul-Haq egy tálib ellenőrzőponton hajt át egy konvojban, miközben körülötte kisebb tömeg gyűlik össze.

A videóban ul-Haq látható, amint kinyúl a jármű ablakán, hogy kezet fogjon, és néhány emberrel közös fotón pózoljon.

Major Al-Qaeda leader Amin-Ul-Haq returns to Nangarhar province of Afghanistan

Dr. Amin-ul-Haq returns to his native place Nangarhar province after the place fell into the hands of Taliban. Dr. Amin is said to have been close to Osama B…

Ul-Haq volt a bin Laden alapította úgynevezett fekete gárda vezetője, amikor a terrorista vezetőt 20 évvel ezelőtt rejtekhelyére bújtatták.

Állítólag 2001 decemberében segített bin Ladennek és másoknak Pakisztánba menekülni, amikor az amerikai erők vadászni kezdtek rá a szeptember 11 -i támadások után.

Néhány évvel később Ul-Haq is Pakisztánba menekült, amikor az amerikai erők 2007-ben ismét célba vették bin Laden korábbi tartózkodási helyét.

Miután a pakisztáni erők korábban őrizetbe vették, szabadon engedték ul-Haqot, mert az al-Káidaval kapcsolatait nem lehetett bizonyítani, az sem világos, hogy ul-Haq járt-e Afganisztánban a menekülés óta eltelt évek alatt.

Joe Biden amerikai elnök korábban azt állította, hogy az al-Káida „eltűnt” Afganisztánból, később ezt a Pentagon vezetői cáfolták.

Az ENSZ friss jelentése szerint a terrorhálózat 34 afgán tartomány közül legalább 15-ben van jelen.

Az Egyesült Államok és szövetségesei eddig több mint 122 ezer embert evakuáltak Afganisztánból, a menekítés során 13 amerikai szolgálati személyt és sok afgánt halt meg az ISIS öngyilkos merénylője áldozataként.

Aligha meglepő: az Iszlám Állam vállalta magára a kabuli reptér elleni rakétatámadásokat

Szerencsére a rakétatámadásoknak nem voltak áldozatai.