A nyugati iszlamisták büszkeséget és örömöt éreznek, hogy a tálibok átvették az uralmat Afganisztánban

„Ha ez a tálib-párti retorika az eljövendő dolgok előjele, akkor nem ésszerűtlen arra számítani, hogy a dzsihadista hálózatok ismét létrejönnek Nyugaton” – mondta Sam Westrop a Middle East Forumtól, a Jewish News Syndicate beszámolója alapján.

Annak ellenére, hogy az amerikaiak többségét sokkolták az elmúlt napokban Afganisztánban történt események, számos nyugati iszlamista a közösségi médián keresztül üdvözölte a fundamentalista tálib erők visszatérését – állítja egy iszlamista megfigyelőcsoport, amely nyomon követi a reakciókat.

„Míg a legtöbb nyugati muszlim elborzad attól a kilátástól, hogy Afganisztánban ismét tálibok lesznek, addig túl sok radikális, a szalafista és deobandi hagyományokhoz tartozó klerikus rokonszenvezik a tálibokkal” – mondta a JNS-nek Sam Westrop, a Middle East Forum Islamist Watch projektjének igazgatója.

Az Islamist Watch projekt hétfőn megjelent cikkében Westrop szemelvényeket közölt a nyugaton élő muszlimok nyilatkozataiból.

Például Daniel Haqiqatjou lelkész szerint – aki a közösségi médiában kiemelkedő prédikátor és a MuslimSkeptic.com vezetője: „Allah áldja meg, és adjon folyamatos győzelmet azoknak, akik Allah sariáját bevezetik ezen a földön, annak ellenére, hogy a kuffar [‘hitetlenek’] és a képmutatók gyűlölik azt. Büszkévé teszitek az Ummah-ot [‘iszlám nemzetet’]!”

Yasir Nadeem Al Wajidi – egy vezető indiai deobandi lelkész az Egyesült Államokban, a Darul Uloom Online igazgatója és az Elginben (Illinois) található Iszlám Oktatási Intézet vezető tanára szerint: „Gratulálok a #Talibánnak és Afganisztán népének az Iszlám Emirátus újjászületéséhez! Allah ismét lehetőséget adott nektek, hogy bemutassátok a világnak az igazságosságon és méltányosságon alapuló iszlám rendszert. Áldott bevonulásotok #Kabulba a prófétai korszakot idézi”.

A deobandi mozgalom a szunnita iszlámon belül egy iszlám fundamentalista megújulási mozgalom, amely a 19. század végén alakult ki Indiában, és széles körben elterjedt Pakisztánban. A tálib vezetők közül sokan a pakisztáni deobandi befolyás alatt álló szemináriumokban tanultak.

Kamil Ahmad, kanadai szalafista lelkész, aki a Peace TV és a Huda TV iszlamista tévécsatornákon tart előadásokat és az Iszlám Online Egyetemen tanít, így tweetelt (bár azóta már törölték): „Akár tetszik az #IslamicEmirateOfAfghanistan (aka #Taliban), akár nem, most ők vannak hatalmon. Amíg az a megbízatásuk, hogy az iszlám és nem az ember alkotta ideológiák és kormányzati rendszerek alapján uralkodjanak, addig támogatni kell őket”.

Westrop megjegyezte, hogy „az itt idézett tálib-párti hangok nem dühös senkik Twitter-fiókkal; ők a nyugati iszlamizmuson belül egy újjáéledő, keményvonalas erő vezető hangjai”.

„A bűnüldöző és hírszerző szolgálatoknak is aggódniuk kell” – mondta. „A nyugati deobandi mecsetek az 1990-es években a tálibok és más dzsihadisták számára kulcsfontosságú pénzgyűjtő platformok voltak.”

Hozzátette: „Ha az elmúlt napok tálib-párti retorikája az elkövetkezendő dolgok előjele, akkor nem ésszerűtlen az a várakozás, hogy a dzsihadistákat támogató hálózatok ismét kiépülnek Nyugaton”.

A tálibok szóvivője véletlenül az izraeli állami televíziónak nyilatkozott

A kedden sugárzott interjú nem azért volt meglepő, amit a tálib szóvivő mondott, hanem azért, mert az izraeli állami televízió hírcsatornájának riportere készítette.