A tálibok szóvivője véletlenül az izraeli állami televíziónak nyilatkozott

Suhail Shaheen, aki Qatarból ad angol nyelvű interjúkat, mióta a tálibok visszavették az ellenőrzést Afganisztán felett, azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy egy izraeli hírügynökség munkatársával beszélget. A tálibok támogatta azt az al-Kaidát, amely rendszeresen fenyegetőzik Izraellel szemben, és propagandájában Izrael-ellenes retorikát használ — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Amikor Shaheen videón keresztül beszélt Roi Kais újságíróval a Kan, izraeli műsorszolgáltatónál, Kais megnevezte a csatornáját, de nem mondta Shaheen-nek, hogy az izraeli.

Az interjúban Shaheen azt mondta, hogy a tálibok megvédik a nem muszlim kisebbségeket Afganisztánban, köztük Zebulon Simantovot, aki szerinte az utolsó ott élő zsidó, és akit elmondása szerint nem ismer. Azt is elmondta, hogy a táliboknak nincsenek kapcsolatai a Hamásszal, a Gázai övezetet irányító és Izrael létezését ellenző palesztin militáns csoporttal.

Kan interjúja széles körben elterjedt, és meglepetést váltott ki, hogy Shaheen beleegyezett abba, hogy egy izraelivel beszéljen. Néhány órával a sugárzás után azonban Shaheen tweetelt, hogy nem volt világos, kivel beszél.

„Naponta sok interjút készítek újságírókkal, miután Afganisztán tartományi központjai és a főváros, Kabul az Iszlám Állam kezére került” – írta.

„Néhány újságíró talán álcázza magát, de még nem készítettem interjút senkivel, aki bemutatkozott volna, hogy ő egy izraeli médiától jött”.

A barbárok ébredése — jön a tálib rémuralom?

A nyugati médiára felkészült tálibok azt nyilatkozták az AP-nek, hogy nyitott és „befogadó iszlamista kormányt” alakítanak. Azonban mind az afgánok jelentős része, mind a távolból figyelő nemzetközi közösség attól tart, hogy újra létrejön az a tálib iszlamista emirátus, amelynek emléke még mindig kísérti azokat, akik átélték. Hajdú Tímea írása.