A San Franciscó-i katolikus érsek felvetette az abortuszpárti politikusok kiközösítését

Az abortuszt „korunk legsürgetőbb emberi jogi kihívásának” nevezve Salvatore J. Cordileone érsek vasárnap az „erkölcsi rosszat” támogató katolikus politikusokkal szembeni legitim válasz példájaként a katolikus szegregációpártiak kiközösítését idézte fel az 1960-as évek elejéről – írja a Catholic Herald.

A Washington Postban megjelent véleménycikkében a San Franciscó-i érsekség vezetője válaszolt a katolikus politikusok közelmúltbeli kijelentései ellen, akik elítélték azt az új texasi törvényt, amely megtiltja az abortuszt a terhesség hatodik hete után.

Véleménynyilvánításában nem említ név szerint egyetlen politikust sem, és nem szólít fel konkrét abortuszpárti politikusok kiközösítésére sem. Biden elnök és Nancy Pelosi képviselőházi elnök is, azon katolikus politikai vezetők közé tartoznak, akik határozottan kiálltak a texasi törvény ellen.

A véleménynyilvánításban Cordileone érsek párhuzamot von a mai abortuszpolitika és a 20. század közepén az Egyesült Államokban létező intézményes faji megkülönböztetés között.

Konkrétan Joseph Rummel érsek példáját idézte, aki 1935 és 1964 között a New Orleans-i érsekséget vezette, és aki a polgárjogi küzdelem egyik vezetője volt, aki hosszú, türelmes erkölcsi meggyőzési kampányba kezdett, hogy megváltoztassa a szegregációpárti fehér katolikusok véleményét.

„Tiltakozásokat és bojkottokat rendeztek. Rummel türelmesen leveleket küldött, melyekben a szívük megtérését sürgette, azonban hajlandó volt a deszegregáció ellenzőit kiközösítéssel is fenyegetni. 1962. április 16-án véghez is vitte ezt, amikor kiközösített egy volt bírót, egy ismert írót és egy szegregációpárti közösségszervezőt. A három közül kettő később megbánta tettét, és jóhiszemű katolikusként halt meg”

– írta az érsek.

Biden szerint a nők alkotmányos jogait támadja a texasi abortusz szigorítás

A Biden adminisztráció bejelentette kész a texasi abortusz szigorítás ellen küzdeni, amely szerdán lépett életbe, és a terhesség hatodik hete után betiltja az abortuszt.

„Helytelen volt ez? Fegyverként használták az Eucharisztiát?”

– kérdezte Cordileone.

„Nem”

– véli Cordileone.

Cordileone megjegyezte, hogy Texas 100 millió dollárt biztosít a terhességi központok, örökbefogadási ügynökségek és anyaotthonok finanszírozására, miközben ingyenes tanácsadást, szülői segítséget, pelenkát, tápszert és munkahelyi képzést biztosít azoknak az anyáknak, akik meg akarják tartani gyermeküket.

„Nem lehet jó katolikusnak lenni és támogatni egy kormány által jóváhagyott jog kiterjesztését az ártatlan emberi lények megölésére. A válságterhességekre nem az erőszak, hanem a szeretet a válasz, mind az anya, mind a gyermek számára”

– írta.

Biden visszavonta Trump abortusszal kapcsolatos rendelkezését

A katolikus egyház és az abortusz ellenzői bírálták a döntést.