Biden visszavonta Trump abortusszal kapcsolatos rendelkezését

Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump egyik rendelkezését, amely az abortusz visszaszorítása érdekében született – számolt be Kathpress katolikus hírügynökség pénteken.

Az intézkedéssel Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön egyaránt, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek külföldön vagy támogatták azt.

A rendeletet eredetileg még Ronald Reagan elnök adta ki 1984-ben.

Azóta minden republikánus elnök ragaszkodott hozzá, és minden demokrata elnök felfüggesztette az alkalmazását.

A katolikus egyház és az abortusz ellenzői bírálták a döntést.

„Sajnálatos, hogy Biden az egyik első intézkedésével támogatja az emberi élet aktív megsemmisítését”

– írta az amerikai püspöki konferencia a helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében.

Az amerikai katolikus egyházi vezetők megjegyezték: az elnök döntése összeegyeztethetetlen a katolikus tanokkal, etikátlan, és sérti az emberi méltóságot.

„Nyomatékosan kérjük az elnököt, hogy jóra használja hivatalát, és elsőként vegye figyelembe a leggyengébbeket, beleértve a még meg nem született gyermekeket”

– húzták alá.

Biden gyakorló katolikus, de évtizedek óta támogatja az abortusz engedélyezését.

A Marist Poll katolikus közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint az amerikaiak 77 százaléka elutasítja, hogy közpénzből finanszírozzanak abortuszokat.

Pénteken tartják a Menet az életért nevű hagyományos abortuszellenes tiltakozást, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt az online térben rendeznek meg.

A Menet az életért megmozdulást minden év januárjában megtartják. A résztvevők így emlékeznek a szövetségi legfelsőbb bíróság Roe versus Wade ügyben hozott döntésére. Az 1973. január 22-i ítélet magánügynek nyilvánította az abortuszt, és ezzel felfüggesztette annak általános tilalmát az Egyesült Államokban.

Akár tízmilliónál is több illegális bevándorlónak adna állampolgárságot a Biden-kormány

Joe Biden az elnöki kampánya során egyértelműen egy liberálisabb bevándorlási politikára tett ígéretet.