Akár tízmilliónál is több illegális bevándorlónak adna állampolgárságot a Biden-kormány

Joe Biden az elnöki kampánya során egyértelműen egy liberálisabb bevándorlási politikára tett ígéretet.

A Trump által követett biztonságpolitikai hangsúlyt humanitárius szemüvegre cserélő új demokrata elnök első számú szimbolikus intézkedése lehet, hogy az országban tartózkodó 11 millió illegális bevándorlónak állampolgárságot ad – írja a Migrációkutató Intézet új elemzésében.

Ugyanakkor nehezített pályán kell majd haladnia: a politikailag megosztott Kongresszus mellett saját pártjában is ellenállásba ütközhet túlságosan megengedő, laza bevándorlási elképzelései miatt.

Ráadásul a botrányokba és tüntetésekbe fulladó hivatalátadás, illetve az Egyesült Államokat továbbra is súlyosan érintő koronavírus-járvány miatt várhatóan csak késéssel tud majd ráfordulni a bevándorlási tárgyú jogszabályalkotásra.

Biden többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli a Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát és a „drákói szigor” megszüntetését.

Az elnök bevándorláspolitikájára az eddigi tervek alapján a kettősség lesz jellemző: egyrészt állampolgárságot adna a már az országban tartózkodó közel 11 millió − papírokkal nem rendelkező − bevándorlónak, ugyanakkor a migrációt kiváltó okokat a kibocsátó országokban kívánja megoldani. Ha valóban legalizálja és honosítja az ország területén jogszerűtlenül tartózkodó 11 millió személyt, akkor egy új rekordot állít fel. Sikere esetén ez a jogszabály lesz az, amely az amerikai történelem során a legtöbb illegális státuszú személynek állampolgárságot ad – írja az elemzés.

Egyes amerikai konzervatív portálok még több illegális bevándorlóról írnak, a National Pulse tavaly szeptemberi cikkében egy 2018-as Yale Egyetem-i kutatásra alapozva 22 millió emberrel számolt, illetve a családegyesítésekkel együtt potenciálisan akár 77 millió fővel is.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Borítókép: Az Egyesült Államokba eljutni akaró hondurasi emberek érkeznek a Guatemala és Honduras közötti határra, a hondurasi Copanba 2021. január 15-én.
MTI/EPA/EFE/Jose Valle

Biden azonnal változtat Trump bevándorlási politikáján

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy hónapokba vagy még hosszabb időbe telhet az elmúlt négy évben bevezetett korlátozások lebontása.