Jonathan S. Tobin: Az antiszemitizmusról csak őszintén lehet beszélni

„Amíg Biden nem hajlandó arra, hogy elítélje az antiszemita politikai szövetségeseit, nem érdemel elismerést, ha felszólal a gyűlölettel szemben” – állítja a Jewish News Syndicate oldalán.

Mint ahogy cikkében Jonathan S. Tobin felidézi, 2018-ban egy antiszemita fegyveres támadó 11 zsidót lőtt le az pittsburgh-i Tree of Life zsinagógában. A történtek után pár nappal Donald Trump akkori elnök családtagjai kíséretében személyesen a helyszínre utazott, hogy a zsinagóga vezetőjével találkozzon és részvétét fejezze ki az áldozatok családjai számára.

„[A helyszínen] több ezres tömegtüntetés várt rá, ahova az emberek nemcsak azért mentek, hogy kifejezzék a gyilkosságokkal szembeni ellenérzéseiket, hanem azért is, hogy Trumpot hibáztassák a történtekért – néhányan olyan ábrákat mutogattak, amik Adolf Hitlerhez vagy a nácikhoz hasonlították az elnököt”

– idézi fel a Jewish News Syndicate szerzője, aki szerint az ehhez hasonló torz képek kialakításához több demokrata kötődésű zsidó szervezet is hozzájárult a múltban.

Tobin szerint ugyanis a „dráma” részeként többen rendszeresen antiszemitának nevezték az egykori republikánus elnököt vagy egyenesen azt állították róla, hogy teret enged a zsidógyűlöletnek – annak ellenére, hogy valójában rekordméretű támogatásról biztosította Izraelt és folyamatosan küzdött az egyetemi kampuszokon felbukkanó antiszemitizmus ellen.

„Mindez akkor jutott eszembe, amikor múlt héten elolvastam a beszámolót Joe Biden éves konferenciahívásáról, ahol reform rabbikkal beszélt Rós Hásáná előtt”

– írta a véleménycikk szerzője, aki szerint az előző négy évben a baloldali zsidó szervezetek több alkalommal is bojkottálták az ilyen jellegű beszélgetéseket Trumppal.

Jonathan S. Tobin: Az amerikai zsidóság egy válság közepén van (Videó)

Heti nagyinterjúnk vendége Jonathan S. Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője, akivel az izraeli és amerikai helyzetet elemezzük.

„Ezen a beszélgetésen Biden mondott valamit, aminek meg kellett volna ütnie a hallgatók fülét”

– véli Tobin, aki felidézte: a demokrata elnök valami olyasmiről beszélt az antiszemitizmusról szóló monológjában, ami soha nem történt meg.

A konferencián Biden zavarosan fogalmazva olyasmit mondott, hogy:

„Emlékszem, amikor időt töltöttem ott a – tudják, elmenve a – tudják, a Tree of Life zsinagógába, beszélve a – ez csak – ez csak egyszerűen lenyűgöző, mik történnek – történnek Amerikában”.

Utólag az említett zsinagóga egyik vezetője, Bob Faige is megerősítette, hogy Biden sosem járt a helyszínen. Majd a Fehér Ház megpróbálta menteni a helyzetet, amikor közölték, hogy az elnök valójában arra próbált utalni, amikor telefonon beszélt Myers rabbival 2019-ben.

Tobin azonban egyetértően idézi a CNN egyik megjegyzését is, miszerint ha valóban így volt, Bidennek illett volna tisztáznia a helyzetet.

„Természetesen nem tette. És a válasz hiánya azoknak a rabbiknak és vezető zsidó csoportoknak a részéről, akik a legtöbbet fektették be, hogy Trumpot számon kérjék a kertelései miatt, sokat elmond arról a pártoskodásról, ami az antiszemitizmusról szóló zsidó diskurzust irányítja”

– véli a JNS szerzője, aki egyben felidézi: Biden rendszeresen mond tárgyilag téves dolgokat a nyilvánosság előtt.

Ráadásul még arra sem volt sosem hajlandó, hogy elítélje az antiszemita megnyilvánulásaikról hírhedté vált párttársait: akár Ilhan Omart vagy Rashida Tlaibot, akik nem egyszer Izrael-ellenes kirohanásokat mutattak vagy zsidóellenes összeesküvés elméleteket gyártottak nyilvánosan. Mi több, az amerikai elnök Tlaibot éppen „harcosként” dicsérte a rós hásáná-i beszédében.

„Amíg Biden nem hajlandó arra, hogy elítélje az antiszemita politikai szövetségeseit, nem érdemel elismerést, ha felszólal a gyűlölettel szemben”

– véli összegzően Tobin, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy a zsidó szervezeteknek nem lenne szabad asszisztálni az őszinteséget nélkülöző párbeszédekhez az antiszemitizmusról.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kik hazudnak a kritikai fajelméletről?

A baloldal szerint a „woke” ideológia ellenzői nem az igazságot képviselik, miközben szabadságellenes harc zajlik a jelenségről szóló párbeszéd lecsavarására.