Amihez Joe Biden hozzáér az mind elromik

Szinte minden, amihez Joe Biden a hivatalba lépése óta hozzáért, az elromlott. Ezt sem a mások hibáztatása, sem a torzítás, sem a fantáziálás és a valótlanságok állítása nem tudja elfedni – írja Victor Davis Hanson publicista.

Az afgán katasztrófa

Hét hónappal ezelőtt Afganisztán viszonylag nyugodt volt – körülbelül 10 ezer fős NATO-haderő, köztük 2500 amerikai állomásozott a bagrami repülőtéren, amivel képesek voltak légi fölényt biztosítani a koalíció és az afgán nemzeti hadsereg számára. A légierővel a NATO-erők, amikor akarták volna, nagyon lassan és fokozatosan kivonhatták volna az összes maradék erőjüket – de csak az összes amerikai és európai civil, a vállalkozók és a szövetséges afgánok előzetes távozása után.

A nyugalom hirtelen összeomlott, amint Joe Biden meggondolatlanul, néhány nap alatt kivonta az összes amerikai csapatot. Sokan az éjszaka közepén távoztak, és senkit nem hagytak hátra, hogy megvédje a vállalkozókat, a diplomatákat és az afgán szövetségeseket. Biden világában a civilek védik az utolsó nyugati enklávét, miközben a katonák menekülnek.

Három héttel ezelőtt Joe Biden és a Pentagon még arról biztosított minket, hogy Afganisztán „stabil”. Most az ország visszatér a megszokott premodern, teokratikus és középkori káoszba. Valószínűleg hamarosan újra megnyílik, mint a világ 9/11 előtti terrorista menedéke – több mint 50 milliárd dollárnyi elhagyott amerikai katonai felszereléssel. Az Egyesült Államok elnökének köszönhetően a terroristák most már akadálytalanul vásárolhatnak ott fegyvereket és képezhetik ki magukat.

Az inflációs fiaskó

Januárban Biden egy fellendülő gazdaságot örökölt, amelyet 1 billió dollárnyi ösztönző frissen nyomtatott szövetségi pénz táplált.

Tekintettel a felhalmozott fogyasztói keresletre, miért kellett Bidennek újabb 1 billió dollárt nyomtatnia, és miért igyekezett további 2 billió dollárnak zöld utat adni az „infrastruktúrára”, és még magasabbra emelni a munkanélküli, ami annyira megnehezíti a munkába való visszatérését?

Ugyanakkor magasabb adókkal is riogatta a munkáltatókat. A folyamatos lezárások csak tovább erodálták a kisvállalkozásokat. Az eredmény az élet minden területén tapasztalható – házak, faanyag, gáz, élelmiszer, háztartási gépek – árinflációja, valamint történelmi hiánykereslet lépett fel az autóktól kezdve a villanyszerelők munkájáig. A munkaerőhiány miatti béremelkedést a fogyasztói árindex spirálja hamarosan eltörölte.

Szóval, mit gondolt, vagy inkább mit nem gondolt Biden? Azzal, hogy a munkásoknak fizet, hogy ne dolgozzanak, kiegyenlítené az ősi számlát a munkaadókkal? A munkásoknak szabadságra volt szükségük a karantén után?

Biden Afganisztán-stratégiája: nem a mi problémánk

Az amerikai elnök nem kívánja megváltoztatni az afganisztáni csapatok kivonásával kapcsolatos döntését, annak ellenére, hogy az amerikai tisztviselők szerint hetek kérdése Kabul elesése. 

Katasztrófa a határon

Biden leállította a határfal építését, ezzel várhatóan 2 millió illegális bevándorlót bátorított arra, hogy útnak induljon, amnesztiát ígért, és újraindította a „fogd meg és engedd el” rendszert. Mindezt egy világjárvány idején. Az illegális bevándorlókat mentesítette a koronavírus-tesztelések és a tömeges védőoltás alól, amelyekre saját polgárait is buzdította.

A tervezett tömeges amnesztiákkal és a következő három évben illegális határátlépésre meghívott további milliókkal Biden egy új amerikai nemzetet akar alapítani a régi amerikai nemzeten belül?

Energiahiány

Biden mindössze hét hónap alatt mindent megtett azért, hogy szétrobbanthassa az amerikai földgáz- és kőolaj-önellátás gondolatát. Lemondta a Keystone-csővezetéket, befagyasztotta az új szövetségi energia-bérleti szerződéseket, az Anwar olajmezőt tiltólistára tette, és figyelmeztette a szénhidrogén feldolgozó cégeket, hogy közeleg a végük.

Mi hajtotta Bident? Talán azt kifogásolta, hogy az autósok túl sok milliárd dollárt takarítanak meg évente az ingázási költségek csökkenésével? Vagy az volt a baj, hogy túlságosan lecsökkentettük az Közel-Keletről származó olajimportot, és nem indítunk többé megelőző háborúkat? Vagy talán a szén helyett a tiszta földgázra való áttérés az energiatermelés tüzelőanyagaként túl radikálisan csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást?

Biden úgy érezte, hogy a közel-keleti termelők, az oroszok vagy a venezuelaiak jobban meg tudják védeni a bolygót az olaj- és gázkitermeléssel, mint az amerikai olajfúrók?

A faji különbségek

Biden felrobbantotta a társadalmat azzal, hogy zöld utat adott a mitikus „fehérség” szörnyeteg utáni vadászatnak. A Capitoliumot megrohamozó néhány bohóc fehér lázadó volt a lándzsa hegye egy korábban ismeretlen, hatalmas fehér felsőbbrendűségi mozgalomnak, amely – esküdözött – a legveszélyesebb a polgárháború óta.

Biden elfogadhatóvá tette a „fehérség” átkozását, mintha mind a 230 millió fehér amerikai bűnös lenne valamiben, amiben a többi 100 millió „nem fehér” nem.

Biden alatt kiürültek a börtönök. A szövetségi ügyészek és a helyi ügyészek felmentették a bűnözőket. A rendőrséget megrágalmazták és megfosztották a pénzétől. A bűnözés büntetését rasszista konstrukciónak állították be.

Az eredmény az lett, hogy az amerikaiak mostanra elkerülik a legtöbb bűnözéssel sújtott kék (demokrata) város belvárosát. Elfogadták, hogy bármelyik gyalogost, bármelyik sofőrt munkaidő után, bármelyik buszon vagy metrón utazót megtámadhatnak, kirabolhatnak, megverhetnek, megerőszakolhatnak vagy lelőhetnek – anélkül, hogy biztosítva lenne a média tisztességesen beszámoljon a bűncselekményről, vagy hogy az igazságszolgáltatási rendszer megbüntesse az elkövetőket.

Miért ilyen romboló Biden érintése, amikor bármihez hozzáér?

Több lehetséges elmélet is létezik:

1) Bidennek fogalma sincs arról, hogy mit csinál. Bidennek fogalma sincs politikájának tényleges romboló hatásairól. Homályosan feltételezi, hogy a baloldali média minden Biden-féle összefüggéstelenséget periklészi módon újracsomagolja.

2) Vagy Biden rangon aluli opportunista, és azt hiszi, hogy majd ő meglovagolja az ébredező baloldaliságot? Nehezére esik az Obamának való korábbi alárendeltsége, és most úgy érzi, hogy a múltbeli, baloldali kormányzatokat felülmúlhatja? Ő nem annyira a manipulált, mint inkább a manipulátor.

Biden úgy képzeli magát, mint egy gyakorlatias, dinamikus vezető, aki megeszi reggelire a riportereket, csettint a pódiumról, és előadja a szokásos beszólásait. Napi négy-öt órában tehát ő „irányít”. Élvezi, hogy radikálisabbnak mutatkozik, mint Elizabeth Warren, Kamala Harris, Bernie Sanders vagy a „Squad” – és különösen, hogy sokkal baloldalibb, mint a mára már passzivá vált főnöke, Barack Obama. Joe irányít, és ez megmagyaráz sok mindent.

3) Biden sajnos az, ami mindig is volt: egy meglehetősen aljas plagizáló, hazug és nihilista, Clarence Thomas karaktergyilkosságától és Tara Reade fogdosásától kezdve az aljas rasszista beszédéig és szokványos szélhámosságáig.

Biden szereti a konzervatív felháborodást, a káoszt, azt, hogy állandóan mindenkit megugat. Krízis a gazdaságban, a külpolitikában, a bűnözés miatt, az energetikában és a faji kapcsolatokban? Biden csak felkavarja az állóvizet, csalogatja az embereket, hogy lássák Mr. „Come on man” akcióját, amint harsog és henceg, közben pedig a pusztítás nyomát hagyja maga után.

4) Biden csak egy kartonpapírból kivágott, átlagos demokrata párti senkiházi, aki ellenez mindent, amit a konzervatívok támogatnak. Feltett szándéka, hogy visszacsinálja mindazt, amit Trump tett, arra az elméletre alapozva, hogy lusta, idősebb pillanataiban ez neki egyszerű és könnyű. Amúgy is belefáradt már abba, hogy az ilyen pavlovi elutasításon túl sokat gondolkodjon. A zárt határ rossz; ergo, a nyitott határok jók. A faji kapcsolatok javítása rossz; a romló kapcsolatoknak jónak kell lenniük. Az energiafüggetlenség rossz; a függőség jó. Biden robotpilótára kapcsolva dolgozik minimalista munkájában: csak törölje el, amit Trump tett, és ne aggódjon az amerikai népre gyakorolt hatásai miatt.

5) Biden a baloldal túsza. Az ő feladata a kemény baloldali napirend fenntartása, olyan torpedó módjára, amely maga is felrobban, amikor eltalálja a célt. A baloldal biztosította a szavazóbázist 2020-ban. Tehát tartozik nekik. Biden többé-kevésbé átadta az elnökségét a csapatnak, Nancy Pelosinak, Bernie Sandersnek és az Obama-féléknek. Átadnak neki egy forgatókönyvet, ő pedig megpróbálja felolvasni.

A baloldal remélheti, hogy a saját nihilista programja valahogy működik. Amikor elkerülhetetlenül nem, akkor Joe-t, a kézbesítőt hibáztatják. Biden megválasztásával betartották az alku rájuk eső részét. Most ő tartja be az alkut azzal, hogy átadja nekik az elnökséget.

Amerika számára az a probléma, hogy az egytől ötig terjedő pontok nem mindig egymást kizáró, hanem inkább a jelenleg zajló őrület erősségét megsokszorozó elméletek. Egyszer majd egy bátor kongresszusi képviselőnek vagy szenátornak végre azt kell mondania Bidennek Oliver Cromwell és Leo Amery szellemében, hogy

„Túl sokáig ültél itt ahhoz képest, hogy milyen jót tettél. Távozzon, mondom, és hagyja, hogy végezzünk magával. Isten nevében, menj!”

A Biden-kormány milliókkal támogat egy rendőrséget felszámolni vágyó szervezetet

Az amerikai szövetségi kormány minden évben több tíz millió dollárral támogatja azt a civil szervezetet, amely beállt az amerikai rendőrség költségvetésének megvonását és a büntető igazságszolgáltatási rendszer lebontását célzó mozgalom mögé.