A Biden-kormány milliókkal támogat egy rendőrséget felszámolni vágyó szervezetet

Az amerikai szövetségi kormány minden évben több tíz millió dollárral támogatja azt a civil szervezetet, amely beállt az amerikai rendőrség költségvetésének megvonását és a büntető igazságszolgáltatási rendszer lebontását célzó mozgalom mögé – jelentette az egyik amerikai hírportál csütörtökön.

A The Washington Free Beacon című konzervatív hírportál szerint a brooklyni székhelyű Vera Igazságügyi Intézet (VIJ) tisztségviselői azt követelték az amerikai szövetségi kormánytól, hogy „radikálisan építse le” az amerikai rendőrkapitányságokat annak érdekében, hogy rendbe tegyék a rendőrségi rendszer működését, amely szerintük embertelenül bánik a színesbőrű lakossággal.

A portál információi szerint az amerikai igazságügyi minisztérium,  az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma, valamint más kormányzati szervek a 2021-es pénzügyi évben több mint 89 millió dollárral (26,7 milliárd forint) támogatták a VIJ-t. A szervezet 2008 óta 811 millió dollárnyi (243 milliárd forint) szövetségi támogatást kapott az USA Spending nevű szövetségi költségvetési adatbázis szerint.

A The Washington Free Beacon szerint a rendőrség költségvetésének megszüntetését követelő, úgynevezett „Defund Police” (Vond meg a  rendőrség támogatását) mozgalom, amelyet a VIJ is támogat, heves politikai vitát robbantott ki az amerikai rendőrség működésének problémáival kapcsolatban.

A portál úgy véli, hogy a demokraták politikai támaszként tekintenek a mozgalomra, de egyúttal igyekeznek távolságot is tartani a pártban a baloldalon igen népszerű rendőrellenes retorikától.

Miközben ugyanis a Demokrata Párt tagjainak egy része teljes mellszélességgel támogatja a rendőrségi költségvetés megnyirbálását célzó mozgalmat, Joe Biden amerikai elnök júliusban kijelentette, hogy a Republikánus Párt tagjai „hazudnak”, amikor azt mondják, hogy a demokraták támogatják a mozgalom lényegét – írja a The Washington Free Beacon.

A lap szerint a VIJ olyan donoroktól is kapott anyagi támogatást, mint Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa. A milliárdos üzletember szervezete több mint 10 millió dollárt (3 milliárd forint) adott a VIJ-nek 2016 és 2019 között.

A VIJ két vezetője: Nicholas Turner elnök és Jamila Hodge igazgató is beállt a rendőrség megszüntetését követelő mozgalom mögé George Floyd afroamerikai férfi 2020. májusi halála után, amely azt követően következett be, hogy Derek Chauvin minneapolisi fehér rendőr több mint 8 percen át a nyakán térdelt. Chauvint 2021. június 25-én 22,5 év börtönbüntetésre ítélték.

Mindeközben Washington demokrata párti főpolgármestere szerdán közleményben tudatta, hogy 11 millió dolláros költségvetés-kiegészítési igényt jelentett be, mivel 2022-ig 170 új rendőrtiszttel szeretnék bővíteni az amerikai fővárosi rendőrség állományát.

Muriel Bowser főpolgármesterasszony addig is arra utasította a fővárosi rendőrséget, hogy minden túlórát használjanak fel a washingtoni közbiztonsági helyzet javítására.

2020-ban a Black Lives Matter (BLM, Fekete Életek Számítanak) mozgalom tüntetései és követelései hatására 15 millió dollárral csökkentették a washingtoni rendőrség (MPD) költségvetését. Emiatt elmaradt a szokásos éves létszámbővítés, és az amerikai fővárosban  megnőtt a fegyveres támadások és bűncselekmények száma.

„Amerikában az emberek már félnek kimondani, hogy mit gondolnak” – Rod Dreher a Neokohnnak

A konzervatív amerikai író a Neokohnnak beszélt arról, hogy miért vesztették el a konzervatívok a kultúrát, hogy valójában mit gondolnak az amerikaiak a progresszív intézkedésekről, és mit tanulhatnak a keresztények az ortodox zsidóktól. Hajdú Tímea interjúja.