Biden Afganisztán-stratégiája: nem a mi problémánk

Az amerikai elnök nem kívánja megváltoztatni az afganisztáni csapatok kivonásával kapcsolatos döntését, annak ellenére, hogy az amerikai tisztviselők szerint hetek kérdése, hogy Kabul elessen. 

Sokkal gyorsabban történt Afganisztán összeomlása, mint amire számított az amerikai vezetés. A kivonulás meghirdetésekor Biden még azt állította, hogy az amerikai hadsereg egy olyan afgán vezetést hagy maga mögött, amely képes megvédeni magát. Az elmúlt napokban megváltozott a retorika, az üzenet azonban egyértelmű: ha a tálibok elfoglalják Afganisztánt, az nem a Biden adminisztráció problémája – írja a Politico.

A lap információ szerint az adminisztráció tisztviselői csak kapkodják a fejüket a változó csatatér miatt.

Az amerikaiak katonai szakértők szerint hetek kérdése Kabul elfoglalása, és várhatóan a tálibok kezére kerülhet az amerikai nagykövetség épülete is.

Az elnök pedig tartja magát Trump tavalyi döntéséhez miszerint elég volt az elhúzódó afganisztáni megszállásból.

„Nem bántam meg a döntésem” – jelentette ki Biden kedden – „az afgán vezetőknek össze kell ülniük, harcolniuk kell magukért és az országukért.”

Az amerikai külügyi vezetés leszögezte, hogy továbbra is adnak segélyeket az afgánoknak és egyelőre a légierő is támogatja őket a harcban.

Sokan attól tartanak, hogy ugyanaz fog történni, mint ami történt Irakban az amerikai csapatok kivonulása után: teljes összeomlás, az ISIS felemelkedése, majd egy iráni bábkormány.

„Senki nem tehet úgy, mintha meglepődött volna azon, hogy miután cserbenhagytuk az afgán partnereinket a tálibok előrenyomultak”

– jelentette ki Ben Sasse, Nebraska állam republikánus szenátora.

Egyes hírek szerint a tálibok már az ország 65%-át az irányításuk alatt tartják. A 90-es évek iszlamista, kegyetlen uralmának az emléke még sok afgánban élénken él, és tömegek választhatják a menekülést.

Az amerikai katonai vezetés szerint Kabul ostroma akár hat hónapig is tarthat, és már felmerült az amerikai nagykövetség kiürítése is.

„Nézetünk szerint az Afgán Védelmi Erők rendelkeznek a megfelelő felszereléssel, számmal és kiképzéssel, hogy vissza tudjanak vágni, ami megerősíthetné a pozíciójukat a tárgyalásokon. Úgy hisszük, hogy a politikai folyamat az egyetlen fajta folyamat, amely békét és stabilitást fog hozni Afganisztán számára”

– jelentette ki Jan Psaki a fehér ház szóvivője.

A legfrissebb hírek szerint már az ország második legnagyobb városa Kandahár is a tálibok kezére került.

Amerika afganisztáni kudarca Európát is nehéz helyzetbe hozhatja

Tényleg nem tud Amerika fenntartani 2-3000 katonával jelenlétet egy országban anélkül, hogy teljesen lenullázza az elmúlt húsz év nyugati elköteleződését, és anélkül, hogy afgánok kivándorlását indítsa meg Európa felé? – teszi fel a kérdést egy olasz újságíró.

Borítókép: