Amerika afganisztáni kudarca Európát is nehéz helyzetbe hozhatja

Néhány hónap alatt lenullázódhat Amerika 20 éves afganisztáni megszállása és potenciális menekülthullám indulhat el Európa felé. 

1993-ban a tévében vetítették a jeleneteket, hogy amerikai katonákat vonszolnak végig Mogadisu utcáin. Bill Clinton néhány hónappal később jelentette be a kivonulást, és az iszlamisták ünnepeltek. Oszama Bin Láden később úgy idézte az esetet, mint Amerika gyengeségének példáját. 2003 februárjában azt mondta: „Arra jutottunk, hogy Amerika szuperhatalom, nagy katonasággal és gazdasági erővel, de ez mind szalmából készült alapokra épült.” – idézi fel Giulio Meotti az Arutz7 hasábjain.

Ha ránézünk arra, mit történt a híres amerikai bázissal, Bagrammal, amelyet éjjel hagytak el az amerikaiak, és melyet kifosztottak az afgánok, talán Bin Ládennek volt igaza. Amerikai erők lekapcsolták a lámpákat és kisomfordáltak, anélkül, hogy közölték volna a kormánnyal: vegyék át az irányítást. Mir Asadullah Kohistani tábornok, aki a bázist vezeti, azt mondta, hogy csak két órával később tudta meg, hogy az amerikaiak távoztak. Ekkora már kifosztották a bázist.

Eközben ezer afgán katona menekült Tádzsikisztánba, hogy mentse a bőrét. Egy masszív tálib offenzíva indult az országban, miközben a nyugatiak kivonulnak. Drámai videókon lehet látni, hogy afgán katonák megadják magukat a táliboknak Kandaharban, az iszlamista szervezet szülővárosában.

A 370 afgán kerület egyharmada most már az iszlamisták kezén van. Ők maguk azt állítják, hogy az ország 85%-át irányítják. Már megrohanták a börtönöket, kiszabadítva több száz rabot. Hírszerzők szerint a főváros, Kabul akár hat hónapon belül is eleshet.

A katonák dezertálnak, és nyugati lapok szerint zenészek, művészek, újságírók és énekesek menekülnek el az országból, mert félnek az iszlamista hatalomátvételtől. A keresztények és a többi kisebbség is retteg. A brit katonaság polgárháborútól tart.

A nők félnek a legjobban, és erre okuk van. Videó kering egy herati nőről, aki férfiak között térdel, és akit ostorral vernek. A nő elnézést kért bűneiért. Mi volt a bűne? Beszélt egy idegen férfival telefonon. Ez bárhol megtörténhet, ahol a tálibok vannak uralmon.

A Fehér Ház szerint szeptember 11-én fognak kivonulni, de már most 650 tengerészgyalogos védi a kabuli amerikai követséget, melynek felkészültek az evakuálásra az összeomlás esetére.

Biden szerint „nem hagyhatunk katonákat örökké egy idegen országban”. De akkor mit csinál 23 ezer amerikai katona Dél-Korában, 55 ezer Japánban és 12 ezer Németországban és Olaszországban?

Con Coughlin azt írja a Telegraphban, hogy „a gyenge Joe Biden lerombolja a Nyugat erkölcsi hitelességét”.

Tényleg nem tud Amerika fenntartani 2-3000 katonával jelenlétet egy országban anélkül, hogy teljesen lenullázza az elmúlt húsz év nyugati elköteleződését, és anélkül, hogy afgánok kivándorlását indítja meg Európa felé?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig ezt írja: „Összességében a Nyugat 500 éven át uralta a világot és ma ennek a kornak a végét látjuk”.

Látva milyen gyorsan omlanak össze a Nyugat belső és külső frontjai, nehéz vele vitatkozni.

EPA/HEDAYATULLAH AMID

Az amerikai hadsereg lassan forradalmi néphadsereggé válik

Miközben a vezérkari főnökök a soraikban lévő politikai ellenségeik ellen folytatnak háborút, Amerika tényleges ellenségei egyre agresszívebbek és bátrabbak.