Az amerikai hadsereg lassan forradalmi néphadsereggé válik

Miközben a vezérkari főnökök a soraikban lévő politikai ellenségeik ellen folytatnak háborút, Amerika tényleges ellenségei egyre agresszívebbek és bátrabbak – írja Caroline Glick publicista az Israel Hayom oldalán.

Szenátusi megerősítő meghallgatása során Lloyd Austin védelmi miniszter baljóslatú leírást adott arról, hogyan látja a Pentagon küldetését. Nyilatkozatát viszonylag szelíden kezdte.

„A védelmi minisztérium feladata megvédeni Amerikát az ellenségeinktől” – mondta.

Rögtön hozzátette azonban:

„De ezt nem tudjuk megtenni, ha az ellenségek egy része saját soraink között él”.

Egy héttel később, a Pentagonba lépve Austin 60 napos leállási parancsot adott ki az amerikai fegyveres erők minden egységére, hogy a parancsnokok foglalkozhassanak „a soraink közt lévő ellenséggel”.

Ezek voltak annak a hisztériának napjai, melyeket a január 6-i úgynevezett „lázadás” vagy a Capitolium „elfoglalása” követte, amelyet Donald Trump korábbi elnök támogatói tartottak. A tüntetőket „belföldi terroristáknak” titulálták, akik „egzisztenciális fenyegetést” jelentenek Amerikára mint alkotmányos köztársaságra. A Nemzeti Gárda több ezer katonáját mozgósították a Capitolium védelmére. Amerika „Népének Háza” pedig egy katonai bázis vagy börtön kinézetét vette fel, mivel szögesdrót kerítéssel kellett meg védeni a tömegtől.

A január 6-án a Capitol Hillre behatoló tüntetőket a szövetségi hatóságok levadászták, és letartóztatták. A letartóztatottak többsége a mai napig börtönben van annak ellenére, hogy nem kerültek bíróság elé, sokuk ellen nem is emeltek vádat, egyiküket sem vádolják súlyos erőszakos bűncselekményekkel, és a legtöbbjüknek nincs priusza.

Az egyetlen személy, aki erőszakos halált halt a Capitol Hillen január 6-án, egy tüntető volt. Ashli Babbit, a légierő veteránját a Capitoliumi Rendőrség egyik beépített embere lőtte agyon. A rendőr személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. A tettével kapcsolatos vizsgálatot fegyelmi vagy jogi eljárás nélkül zárták le.

Bár mindezek a tények arra engednek következtetni, hogy a „lázadásról” szóló szónoklatok teljesen tévesek voltak, Austin és tábornokai ragaszkodnak ahhoz, hogy a január 6-i események pont olyan szörnyűek és veszélyesek voltak, mint amilyennek a média és Nancy Pelosi leírta őket.

Bár nem mutattak be semmiféle bizonyítékot arra, hogy a tüntetők a fehér felsőbbrendűségi program zászlaja alatt voltak a Capitoliumon, Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a kongresszusi tanúvallomásban arra utalt, hogy a Capitoliumon tartott tiltakozás a fehér felsőbbrendűség jegyében zajlott.

Austin, Milley és kollégáik az akkori nap félreértelmezett eseményeit arra használják fel, hogy folyamatosan igazolják az amerikai hadsereg megtisztítására irányuló erőfeszítéseiket a „soraikban megbúvó ellenségektől”.

A tisztogatás kulcsfontosságú eleme az indoktrináció. A tisztek és a sorkatonák, a légierő, a tengerészek és a tengerészgyalogosok most arra kényszerülnek, hogy tanulmányozzák és elsajátítsák a kritikai fajelmélethez igazodó progresszív szövegeket és egyéb anyagokat. Ahogy a hadsereg veteránja, Tom Cotton szenátor (Ark.) a National Review-ban megjelent cikkében definiálta a fogalmat: „A kritikai fajelmélet elveti a Függetlenségi Nyilatkozatban megfogalmazott törvényes egyenlőség elvét, amely generációk óta motiválja a polgárjogi reformereket. Azt állítja, hogy ez az amerikai eszmény csupán látszat, amelyet a fehér többség a faji kisebbségek elnyomására használ fel, következésképpen Amerika ízig-vérig rasszista. Az elmélet arra a következtetésre jut, hogy a faji kisebbségekkel szembeni vélt diszkrimináció megszüntetésének egyetlen módja, ha szisztematikusan diszkriminálnak a nevükben.”

A közfelháborodás közepette, amely a vezérkari főnökök azon döntését követte, hogy a katonákat CRT-képzésre kötelezik, Cotton és Dan Crenshaw képviselő „vészharangot kongató forródrótot” hozott létre, azon szolgálati tagok számára, akik úgy érzik, hogy az indoktrináció miatt bántalmazzák őket.

A múlt hónapban a szenátus Fegyveres Szolgálatok Bizottsága előtti meghallgatáson Cotton ismertette néhány megállapításukat Austinban. A két törvényhozó és a veteránok által kapott több száz panasz úgy olvasható, mint a sztálini tisztogatások vagy Mao kulturális forradalmának tanúvallomásai.

Az előírt „szélsőségellenes” képzés magában foglalja a katonák és tisztek bőrszín és nemek szerinti elkülönítését. A fehér férfiaknak bocsánatot kell kérniük fizikai tulajdonságaikért a különböző fajú és nemű emberektől. A rangidős tisztek arra oktatják katonáikat, hogy „az amerikai hadsereg egy rasszista intézmény”.

A katonákat arra tanítják, hogy a rendőri erők rendszerszinten rasszisták és erőszakosságra hajlanak a kisebbségekkel szemben. Azt tanítják nekik, hogy a fehérek pigmentációjuk miatt „kiváltságokat” élveznek, és ennek következtében háttérbe kell szorulniuk a nem fehérekkel szemben, és a „méltányosság” érdekében készségesen el kell fogadniuk a velük szembeni megkülönböztetést.

Az indoktrináció nem korlátozódik a tréningekre. Kiterjed a szolgálati tagok olvasmánylistáira is. Michael Gilday admirális, a haditengerészeti műveletek főnöke egy olyan olvasmánylistát osztott ki a haditengerészet teljes személyi állományának, amelyben többek között a kapitalizmus felszámolására és a fajok közötti örökbefogadás tilalmára felszólító könyvek szerepelnek. A Gilday listáján szereplő könyvek az Egyesült Államokat eredendően és menthetetlenül rasszistának és gonosznak minősítik. A katonai akadémiákon a kadétok számára kötelező olvasmányok listáján hasonló szövegek szerepelnek.

Cotton Austinban elmondta, hogy a széles körű politikai indoktrináció eredményeként „beszámolókat hallunk a morál zuhanásáról, a fajok és a nemek közötti növekvő bizalmatlanságról ott, ahol hat hónappal ezelőtt még nem volt ilyen, továbbá váratlan elbocsátásokról és nyugdíjazásokról, csak ezen képzésekre alapozva”.

Sajnos semmi sem történik légüres térben. Miközben a vezérkari főnökök a soraikban lévő politikai ellenségeik ellen vívják a háborút, Amerika tényleges ellenségei egyre agresszívebbek és bátrabbak.

Ezen a héten egy, a kínai kormány által ellenőrzött magazin háromlépcsős tervet tett közzé Tajvan lerohanására és meghódítására. Ez volt a második háborús terv Tajvan lerohanására, amelyet egy kínai kormányzati kiadvány tett közzé az elmúlt évben. Bár az Egyesült Államok hatalma a Csendes-óceánon nagyrészt Amerika független Tajvan iránti elkötelezettségén alapul, a Pentagonnak nincs világos stratégiája a szigetország demokráciájának védelmére. Nincs olyan stratégiája sem, amely lehetővé tenné Tajvan számára, hogy megvédje önmagát.

Amerika ázsiai szövetségesei egyre nyíltabban fejezik ki aggodalmukat Amerika fásultsága miatt. A múlt hónapban a Hudson Intézet előtt tartott megdöbbentő beszédében Yasuhide Nakayama japán védelmi miniszterhelyettes arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy az idő múlik, és hogy az Egyesült Államoknak Japánnal együtt kell dolgoznia egy Tajvan védelmét szolgáló stratégia kidolgozásán. Mondandóját félig könyörgéssel zárta: „Ébredjetek fel! Fel kell ébrednünk!”

Pontosan mi az, ami miatt az USA-nak fel kell ébrednie, hogy észrevegye? Többek között a kínai haditengerészet. A hét elején Elaine Luria demokrata kongresszusi képviselő, nyugalmazott haditengerészeti parancsnok a Wall Street Journalban megjegyezte, hogy míg 2010-ben az amerikai haditengerészetnek több hajója volt, mint Kínának, ma a kínai haditengerészet nagyobb, mint az amerikai. Ahelyett, hogy áthidalná és meghaladná a szakadékot, a haditengerészet továbbra is sokkal gyorsabban vonja ki a hajókat, mint ahogyan beszerzi őket. Luria figyelmeztetett, hogy nincs összefüggés a Pentagon légierőre és haditengerészetre vonatkozó beszerzési tervei és az USA Kínával szembeni védelmének stratégiai küldetése között.

Luria bírálta Milley azon törekvését, hogy lekicsinyelje Kína Tajvannal kapcsolatos offenzív terveinek komolyságát, megjegyezve, hogy John Aquilino admirális, a csendes-óceáni haderő parancsnoka sokkal sürgetőbbnek látja a helyzetet, mint Milley.

A múlt hónapban Milley a kongresszusnak azt mondta:

„Úgy gondolom, hogy egy Tajvan elleni kínai támadás valószínűsége meglehetősen alacsony a közvetlen közeli jövőben”.

Aquilino ezzel szemben kijelentette, hogy Kína készen állhat Tajvan megtámadására a következő hat évben. „Olyan dolgokat láttunk, amelyekre nem hiszem, hogy számítottunk, és ezért beszélek továbbra is a sürgősségről” – mondta.

Kína nem az egyetlen amerikai ellenség, akit a Pentagon nem vesz komolyan. Ezen a héten Austin és Milley kivonta az összes amerikai haderőt az afganisztáni Bagram légibázisról. Bagram volt a legfontosabb amerikai támaszpont a hosszú amerikai háború során az országban. Bár a visszavonuló csapatok védelme érdekében titoktartásra lett volna szükség, az amerikaiak nem tájékoztatták afgán kollégáikat terveikről. Az afgán parancsnoknak nem volt lehetősége arra, hogy megszervezze a bázis és az amerikaiak által hátrahagyott hatalmas mennyiségű katonai felszerelés ellenőrzésének átvételét. Ennek eredményeképpen, amint híre ment, hogy az amerikai erők elhagyták az állást, fosztogatók tömegei szálltak le Bagramra, és mindent elloptak, ami a kezük ügyébe került.

Stratégiai szempontból az USA kivonulása Bagramból az afgán erőket támogatás nélkül hagyta, a szükséges kiképzés vagy kapacitás nélkül, hogy megvédjék a bázist vagy saját magukat. Nem meglepő módon a tálibok ezt a lépést a győzelem jeleként könyvelték el. És nem vesztegették az időt, hogy az igazi afganisztáni főnökhöz rohanjanak utasításokért.

Miután híre ment, hogy az USA kivonul Bagramból, a tálib vezetők Teheránba repültek, hogy találkozzanak az iráni Forradalmi Gárda parancsnokaival.

Az Egyesült Államok közel-keleti elrettentő ereje új mélypontra süllyedt, mióta Joe Biden hivatalba lépett. Az Irán által irányított milíciáknak az amerikai erők ellen Irakban elkövetett támadásaira válaszul Biden légicsapásokat rendelt el az iraki-szíriai határ mentén a milíciákat kiszolgáló két utánpótlásbázis ellen. Amint azt Dalia al-Aqidi az Arab Newsban megjegyezte, a távoli bázisok kevéssé befolyásolják a milíciák műveleti készenlétét vagy képességeit. A bombázásuk alig különbözött az üres épületek bombázásától.

Irán és megbízottjai nem vesztegették az időt, hogy demonstrálják, az amerikai légicsapás nem hagyta őket csüggedni Ezen a héten az amerikai erők, szövetségesek és létesítmények elleni támadások sorozata zajlott Irakban és Szíriában. Az erbíli amerikai erők elleni rakéta- és dróncsapásokat a bagdadi amerikai nagykövetség elleni hasonló támadások követték. Kedden az északkelet-szíriai olajmezőket őrző amerikai erőket, szerdán és csütörtökön pedig a Bászrában állomásozó amerikai erőket támadták. A dubaji kikötőben szerda este a várost megrázó, tartályhajó elleni merénylet feltételezett elkövetője Irán jemeni Houthi proxyja.

Mindez arra enged következtetni, hogy Irán biztos abban, hogy az Egyesült Államok a kisujját sem fogja mozdítani a védekezés érdekében, mert attól tart, hogy ezzel veszélyeztetné az Iránnal szembeni politikájának átalakítására irányuló erőfeszítéseit.

Egy nappal azután, hogy elrendelte az iraki-szíriai határ mentén lévő milícia-bázisok bombázását, Biden búcsúlátogatáson találkozott Reuven Rivlin leköszönő izraeli elnökkel. Közös ovális irodai megjelenésük során Biden felolvasta az összes beszédtémáját a kezében tartott súgókártyákról, beleértve a köszöntést: „Szeretném megköszönni az elnöknek, hogy itt van”.

Biden azt is felolvasta: „Irán soha nem fog atomfegyverhez jutni az én felügyeletem alatt”.

Néhány nappal Rivlin látogatása után Antony Blinken, amerikai külügyminiszter visszavonta a gazdasági szankciókat, amelyeket a Trump-kormányzat a rezsim ballisztikus rakétaprogramjában részt vevő három iráni állampolgárral szemben vezetett be. Az adminisztráció újságírók előtt azt is elismerte, hogy fontolgatja azoknak a szankcióknak a visszavonását, amelyeket a Trump-adminisztráció Ali Khamenei ajatollah iráni vezetővel szemben helyezett kilátásba, miután Irán lelőtt egy amerikai drónt a Perzsa-öbölben.

Ami Izraelt illeti, míg néhány héttel ezelőtt Blinken azt mondta Jáir Lapid külügyminiszternek, hogy a kormányzat figyelembe fogja venni az irániakkal folytatott nukleáris tárgyalások során az atomalkuval kapcsolatos izraeli aggályokat, szerdán a Haaretz arról számolt be, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő elismerte, hogy Izraelnek nincs befolyása az amerikai tárgyalási álláspontokra Iránnal és annak nukleáris programjával kapcsolatban.

A Bennett-Lapid-kormány stratégiai számításainak alapja az a feltételezés, hogy bízhat abban, hogy az USA megvédi Izrael stratégiai érdekeit Iránnal és más regionális kérdésekkel kapcsolatban. Tekintettel a Pentagon jelenlegi prioritásaira és a régióbeli stratégiai zűrzavarra, a kormány jól tenné, ha felülvizsgálná ezt a feltételezést.

Caroline Glick: Biden Izrael ellenségei mellé állt 

Az amerikai-izraeli publicista szerint „a Biden-kormányzat az Egyesült Államok Izrael iránti hagyományos támogatását olyan politikával cserélte fel, amely az ellenségei támogatására épül”.