Pompeo: Nem lett volna szabad úgy kivonulni, hogy nincs kimentve minden egyes amerikai

A korábbi külügyminiszter szerint nem szabadott volna úgy kivonulni, hogy nincs kimentve minden egyes amerikai. 

Mike Pompeo interjút adott a Spectator magazinnak a kabuli merényleteket követően. A volt külügyminiszter szerint határozottan kell mindig kiállni az ellenséggel szemben, és ragaszkodni kell az amerikai érdekekhez.

„Nem szabad elhagynunk ezt a helyet egészen addig, amíg minden nyugati, minden amerikai haza nem tér. Ha ezt nem tudjuk megtenni augusztus 31-éig, akkor addig kell maradnunk amíg nem sikerül teljesíteni a feladatot”

– nyilatkozta Pompeo,

A korábbi külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy ha az amerikaiak veszélybe kerülnek, akkor erőt kell mutatni, de nem akart spekulálni, hogy mit fog lépni a Biden-adminisztráció.

A riporter megjegyezte, hogy Trump kötötte a megegyezést a tálibokkal, amit Biden csak megvalósított. Pompeo elmondta, hogy ez igaz, de a tervük központja a fokozatosság volt, folyamatosan csökkenteni a csapatokat. A Trump-adminisztráció 2500 főig csökkentette a kontingenst, de elmondása szerint a körülmények nem engedték, hogy ennél lejjebb vigyék a számot.

„A Biden-adminisztráció döntött úgy, hogy kivonja a csapatokat, és aztán ezt olyan módon tette, aminek egyáltalán nem kellett volna megtörténnie. Nem koncentráltak arra, hogy biztosítsák, hogy megvédjék azokat a dolgokat, amik számítanak”

– mondta a korábbi miniszter.

„Sokan emlegetik a tálibokkal való megegyezést. Beszéltem az Északi Szövetséggel (tádzsik ellenállók szerk.) Volt megegyezés az afgán kormánnyal is, a korrupt Gáni elnökkel, aki egy perc alatt elmenekült az országból, mindenesetre mi megpróbáltunk párbeszédet létrehozni, hogy beszéljenek egymással az afgánok, és hozzanak létre egy szervezettebb kormányt, mert akkor kisebb az esély a polgárháborúra.”

Mike Pompeo szerint a tálibok azért mertek megindulni, mert látták, hogy Amerika milyen gyengén reagál minden külpolitikai nyomásra a korábbi hónapokban. Szerinte az irániakkal való tárgyalások, a gázai agresszióra adott gyenge reakció mind azt az üzenetet küldték a táliboknak, hogy Amerika nem fog fellépni ellenük.

„A tálibok kiszagolták a gyengeséget” – mondta a volt külügyminiszter.

A Biden adminisztráció külpolitikájáról a következőképp nyilatkozott:

„A Biden adminisztráció visszatért oda, ahol nyolc éven át voltunk, vagyis egy olyan amerikai vezetéshez, amely állandóan bocsánatot kért a világszínpadon mutatott rossz viselkedése miatt.”

Pompeo megvédte a tálibokkal kötött megegyezést, szerint ugyanis mindig kész voltak keményen odacsapni ha a tálibok megszegik a megegyezés pontjait.

Az al-Kaidával kapcsolatban elmondta, hogy információi szerint a terrorcsoport vezetői jelenleg Teheránban tartózkodnak. Kínával és Iránnal kapcsolatban elmondta, hogy nyilván propagandára fogják használni a helyzetet de nekik is komoly bajt fog jelenteni, ha Afganisztán a terror melegágyává válik.

„A kínaiak kénytelenek szembenézni a megnövekedett terrorveszéllyel. Valószínűleg ezért mentek a tálibokhoz, és nem az ásványkincsek miatt. Szeretnének megoldást, hogy a tálibok ne engedjék olyan terrorszervezetek kiépülését, amelyek aztán őket is fenyegetni fogják. A kínaiak, és az irániak számára is Afganisztán komoly problémát fog jelenteni, de természetesen majd úgy próbálják fordítani, hogy kedvezően alakuljanak a dolgok számukra”

– mondta Mike Pompeo.

Biden az Iszlám Államnak: „Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni”

Az elnök azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozó létesítményeket fogják megcélozni az általuk választott helyen, az általuk választott pillanatban.

(Fotó: MTI/EPA)