Biden az Iszlám Államnak: „Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni”

A legalább tucatnyi amerikai életet követelő halálos támadás nem változtat az evakuációs terveken, az Egyesült Államok a hónap végéig kivonja csapatait Afganisztánból – mondta helyi idő szerint csütörtök délután a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök.

    „Be tudjuk és be kell fejeznünk ezt a küldetést, és meg is fogjuk tenni. Ezt az utasítást adtam. Nem fognak elriasztani a terroristák. Nem hagyjuk, hogy leállítsák a küldetésünket. Folytatjuk az evakuálást”

– fogalmazott Biden a kabuli merényletekre reagáló beszédében.

Az Egyesült Államok július vége óta több mint százezer embert evakuált Afganisztánból. A külügyminisztérium közlése szerint csütörtökön nagyjából 1000 amerikai maradt az országban, közülük körülbelül 700-an távozni szeretnének.

President Biden on Twitter: „Despite extraordinary dangers and risks, we were able to evacuate more than 100,000 people in just a matter of days. We can – and we must – complete our mission. We will not be deterred by terrorists. We will not let them stop our mission. We will continue the evacuation. / Twitter”

Despite extraordinary dangers and risks, we were able to evacuate more than 100,000 people in just a matter of days. We can – and we must – complete our mission. We will not be deterred by terrorists. We will not let them stop our mission. We will continue the evacuation.

Biden hősöknek nevezte azokat az amerikai katonákat, akik életüket veszítették a támadásban.

„Hősök, akik egy veszélyes, önzetlen küldetésben vettek részt, hogy megmentsék mások életét”

– fogalmazott.

A támadások nem sokkal azután következtek be, hogy nyugati országok felszólították a repülőtér környékén napok óta az evakuálási repülőkre várakozó afgán állampolgárokat: hagyják el a környéket az Iszlám Állam lehetséges merényletének veszélye miatt.

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy „harcosai” követték el a véres támadásokat.

Biden kiemelte, hogy az Egyesült Államok csapásokat fog végrehajtani a támadásokért felelős csoport ellen. Az elnök azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozó létesítményeket fogják megcélozni az általuk választott helyen, az általuk választott pillanatban. Úgy fogalmazott:

„Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni.”

„Az Iszlám Állam terroristái nem fognak felülkerekedni. Megmentjük az amerikaiakat. Kimenekítjük afgán szövetségeseinket. És a küldetésünk folytatódik. Amerikát nem fogják megfélemlíteni”

– tette hozzá Biden.

Az elnök szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a repülőtéri támadás végrehajtásában a tálibok és az Iszlám Állam összejátszottak volna.

Száz felett a halálos áldozatok száma, újabb amerikai katona hunyt el

A késő esti jelentése szerint a halálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, miután a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletek következtében.