A Republikánus párt kapitulált a melegházasság kérdésében

A Republikánus Párt továbblépett az egyik legjelentősebb kultúrharci vitán, még akkor is, ha a párt jelentős szavazóbázisát adó evangéliumi keresztények emiatt dühöngenek – írja a Politico.

Az idei Pride-hónap kezdetének alkalmából Ronna McDaniel, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke a következőt tweetelte:

„Boldog #PrideHónapot! A @GOP büszke arra, hogy az elmúlt 4 évben megduplázta LMBTQ támogatását, amelyet továbbra is növelni fogunk olyan intézkedések támogatásával, amelyek elősegítik a méltányosságot, és védelmet nyújtanak az LMBTQ amerikaiak és a vallásos meggyőződésűek számára”.

Ronna McDaniel on Twitter: „Happy #PrideMonth!@GOP is proud to have doubled our LGBTQ support over the last 4 years, and we will continue to grow our big tent by supporting measures that promote fairness and balance protections for LGBTQ Americans and those with deeply held religious beliefs. / Twitter”

Happy #PrideMonth!@GOP is proud to have doubled our LGBTQ support over the last 4 years, and we will continue to grow our big tent by supporting measures that promote fairness and balance protections for LGBTQ Americans and those with deeply held religious beliefs.

Tony Perkins, a Family Research Council vezetője ezért blogbejegyzésben ostorozta őt, és még arra is biztatta az embereket, hogy ne adományozzanak többet az RNC-nek. A támadásokat, különösen az evangéliumi jobboldal részéről, a párt vállvonással fogadta.

McDaniel hajlandósága, hogy félresöpörje a panaszokat, nem is olyan régen még elképzelhetetlen lett volna. Az evangéliumi jobboldal továbbra is a párt legelkötelezettebb része, és a Family Research Council vezetője a legbefolyásosabb alakjai közé tartozik. A Republikánus Párt azonban az elmúlt években csendes, de következetes átalakuláson ment keresztül: A párt vezetői még mindig határozottan ellenzik a transzneműek és az LMBTQ-közösség legfontosabb jogalkotási követeléseit. Azonban az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb csatájában, az azonos neműek házasságáért már teljesen beismerték a vereségüket.

Már nincs komoly vita arról, hogy megpróbálnák megdönteni az Obergefell v. Hodges ügyet, a Legfelsőbb Bíróság mérföldkőnek számító ügyét, amely kimondta, hogy az államoknak a törvény szerint el kell ismerniük az azonos nemű párok házasságát. A Trump-kormányzat legmagasabb szintjein nyíltan meleg tisztviselők dolgoztak. A kongresszusban pedig a melegjogi mozgalom olyan feltörekvő republikánus sztárokban talált szövetségesekre, mint Dan Crenshaw képviselő (R-Texas), Elise Stefanik képviselő (R-N.Y.) és Young Kim képviselő (R-Calif.).

Az ország nagy része már jóval azelőtt elfogadta az azonos neműek házasságát, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2013-ban elismerte volna azt. A döntést egy 2014-es Gallup-felmérés szerint a republikánus szavazók mindössze 30 százaléka támogatta.

Az igazi áttörést – a meleg republikánus aktivisták szerint – Donald Trump jelölése hozta meg. Bár az evangéliumiak elsöprő többséggel támogatták, a konzervatív melegjogi aktivisták is meglátták benne a lehetőséget.

„Először fordulhatott elő, hogy olyan jelölttel indulhattunk a versenyben, akinek nem kellett bocsánatot kérnie, vagy megmagyaráznia, hogy vonakodik a meleg közösség felkarolásától. Valószínűleg Reagan volt az utolsó olyan jelölt, akinél azt mondtuk, hogy ‘ennek a jelöltnek vannak meleg barátai’”

– mondta Charles Moran, a Log Cabin Republicans, egy republikánus LMBTQ csoport szóvivője.

A Log Cabin Republicans azt tervezi, hogy idén a Mar-a-Lagóban tartja éves rendezvényét, ahol valószínűleg a Trump család egy tagja (talán maga a volt elnök) lesz a főszereplő.

A Republikánus Párt 2016-os konvencióján Trump volt az első republikánus, aki megemlítette az LMBTQ-polgárok jogainak védelmét, és a választások után adott interjújában visszhangozta azt, ami az azonos neműek házasságával kapcsolatban kezdett már a mainstream nézetté válni.

„Ez törvény. A Legfelsőbb Bíróságon eldőlt”

– mondta Trump.

Egy idén év elején közzétett Gallup-felmérés szerint 2021 júniusára a republikánusok 55 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát.

Mindenesetre a transzneműek jogait érintő kérdésekben továbbra is heves ellenállás van a republikánusok soraiban. A Trump-korszak idején az oktatási minisztérium megszüntette azt az iránymutatást, amely a transznemű diákokkal való bánásmód védelmét kívánta kiterjeszteni. Maga Trump pedig kiadott egy rendeletet, amely megtiltotta a transzneműek katonai szolgálatát – amely lépést később Joe Biden elnök visszavonta.

Potenciális 2024-es jelöltek, mint Nikki Haley és Ron DeSantis floridai kormányzó olyan törvényeket támogattak, amelyek megtiltanák a transznemű sportolóknak, hogy a nemi identitásuknak megfelelő sportágakban vegyenek részt. Bár McDaniel üdvözölte a Pride-hónapot, azt már ő is kifogásolta, hogy a Biden-kormányzat az „anya” helyett a „szülő személy” kifejezést használja.

Nem voltak hajlandóak meleg esküvőt rendezni, ezért kitiltották a gazdálkodókat a városi piacról

A család azt írta, hogy hitük miatt ellenzik az azonos neműek házasodását.