Nem voltak hajlandóak meleg esküvőt rendezni, ezért kitiltották a gazdálkodókat a városi piacról

A héten fog a michigani szövetségi bíróság döntést hozni egy családi gazdaság ügyében, amelyet kitiltottak egy kelet-lansingi városi piacról, mert a tulajdonosok nem engedélyezték, hogy azonos nemű párok esküvőt tartsanak a birtokukon – írja a Fox News.

A 2016-ban kezdődött, évek óta tartó jogi csata újabb példája annak, hogy a szövetségi bíróságok milyen nehézségekbe ütköznek a hívő emberek alkotmányhoz fűződő jogaik és a melegek diszkriminációmentességhez fűződő joga közötti egyensúlyozáskor.

A Country Mill Farms-ot Stephen Tennes és felesége, Bridget vezeti, akik évekig a michigani East Lansing város által működtetett piacon árulták a terményeiket. A család esküvőket is tartott a birtokukon, de 2016-ban átmenetileg abbahagyták ezt a tevékenységet egy Facebook-poszt körül kialakult vita miatt, amelyben a család azt írta, hogy katolikus hitük miatt ellenzik az azonos neműek házasodását.

Chris Woodward on Twitter: „”Everyone should care about these issues,” attorney Rachel Csutoros told me. „If the city of East Lansing officials have the power to target one person for their beliefs, they can target anyone. @AllianceDefends #LegalNews #Michigan Country Mill Farms v. City of East Lansing pic.twitter.com/zGc1bZ7JvZ / Twitter”

„Everyone should care about these issues,” attorney Rachel Csutoros told me. „If the city of East Lansing officials have the power to target one person for their beliefs, they can target anyone. @AllianceDefends #LegalNews #Michigan Country Mill Farms v. City of East Lansing pic.twitter.com/zGc1bZ7JvZ

A család végül 2016 decemberében Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy újra fog esküvőket rendezni, kivétel a meleg pároknak. East Lansing erre, egy újonnan létrehozott irányelv alapján kitiltotta a Country Millt a városi piacról. Az új irányelv szerint ugyanis minden árusnak be kell tartania működésekor a város diszkriminációellenes politikáját.

Veszélyben a vallás- és szólásszabadság az Egyesült Államokban?

Egy konzervatív főbíró szerint veszély fenyegeti a hívő embereket a homoszexuálisok jogaiért, valamint az abortusz jogáért küzdő aktivisták és szervezetek részéről,